14-09-2022

Vier nominaties voor verkiezing ‘Meest Digibewuste Kamerlid 2022’ 

Vier politici zijn dit jaar in de race te worden verkozen tot ‘Meest Digibewuste Kamerlid van 2022’. Dat maakte ECP voorzitter Tineke Netelenbos woensdag, tijdens het iBestuur 2022 congres over overheid en digitalisering met als thema ‘De menselijke maat’, bekend.

De kandidaten voor de titel zijn ditmaal vier vrouwen: Barbara Kathmann (PvdA), Renske Leijten (SP), Queeny Rajkowski (VVD) en Lisa van Ginneken (D66). Laatstgenoemde won vorig jaar de eerste editie van deze verkiezing en is nu opnieuw genomineerd. Ook Kathmann en Rajkowski waren vorig jaar al genomineerd door een jury van experts. Op het ECP Jaarfestival 2021 werden zij plenair in het zonnetje gezet, tijdens de volgende editie op 17 november wordt in de Fokker Terminal inDen Haag bekendgemaakt wie er dit jaar met de titel vandoor gaat. Evenals vorig jaar ontvangt de winnaar een ‘ge-spot-prent’, een politieke cartoon die de digitaliseringsvisie van het Kamerlid weergeeft.  

(Juryleden Tineke Netelenbos, Arie van Bellen en Kees Verhoeven en genomineerden van vorig jaar tijdens het ECP Jaarfestival 2021, op de krukken vlnr. Queeny Rajkowski, Lisa van Ginneken, Farid Azarkan en Barbara Kathmann. foto: ECP) 

ECP riep de prijs vorig jaar in het leven samen met de Digitale Binnenhof Academy, om aandacht te vragen voor Kamerleden die zorgen voor een meer diepgaand debat over de verschillende aspecten van digitalisering. De grote impact van digitalisering op onze samenleving wordt ook in wetgeving steeds meer onderkend: de komende tijd staan onder meer brede voorstellen met unieke Europese online regelgeving op de agenda van het parlement. Goed en onderbouwd publiek debat voeren over hoe die digitale samenleving eruit moet komen te zien is daarom meer nodig dan ooit. Sinds de recente aanstelling van de vaste Kamercommissie Digitale Zaken groeit de aandacht voor de brede maatschappelijke en politieke uitdagingen op het gebied van digitalisering. 

Het thema van het ECP Jaarfestival is dit jaar ‘De vibe shift van het digitale tijdperk’. Met het volwassen worden van informatietechnologie, wordt ook de manier waarop we die gebruiken steeds volwassener. Thuiswerken is in korte tijd in veel sectoren genormaliseerd, en we leven niet meer met de media, maar ‘in de media’, dankzij de populariteit van sociale netwerken. We gaan van fake news en een overdaad aan informatie naar een beperking van toegang tot informatie: verschillende landen bouwen inmiddels hun eigen internet. Waar voorheen iedereen social media geweldig vond, zijn social media steeds minder populair aan het worden.  

De jury keek daarom dit jaar niet alleen naar of een Kamerlid een heldere digitaliseringsvisie heeft, maar ook naar hun aandacht voor de veranderlijke discussie over de uitdagingen. Over de genomineerden zegt zij: 

Barbara Kathmann (PvdA) 
“Als wethouder in Rotterdam richtte zij zich al op digitaliseringsvraagstukken, ook nu ze in de Tweede Kamer zit, getuigt zij in haar werk van een heldere visie op deze onderwerpen en spreekt zich hierover uit, niet alleen in het parlement.”  

Renske Leijten (SP) 
“Als voormalig voorzitter van de vaste Kamercommissie Digitale Zaken is zij nauw betrokken geweest bij de oprichting en start van de commissie Digitale Zaken. Met grote kennis van zaken vraagt zij aandacht voor diverse maatschappelijke uitdagingen rondom digitalisering.”  

Queeny Rajkowski (VVD) 
‘Vanaf haar aantreden als Kamerlid is haar inzet op digitalisering onverminderd groot. Onze digitale toekomst is een van de speerpunten van mevrouw Rajkowski, waarbij veiligheid en innovatie centraal staan.” 

Lisa van Ginneken (D66)
“Nadat zij werd uitgeroepen tot meest digibewust Kamerlid van 2021, houdt mevrouw van Ginneken actief aandacht voor digitale zaken, wat ook van groot belang is in haar nieuwe aandachtsgebieden mobiliteit en openbaar vervoer. Haar jarenlange ervaring in de sector maakt dat zij zicht heeft op de uitdagingen rondom digitalisering waar onze samenleving voor staat.”    

(van linksboven met de klok mee: Barbara Kathmann, Renske Leijten, Lisa van Ginneken, Queeny Rajkowski 

Interview met Kees Verhoeven – BNR Nieuwsradio

Na afloop van de bekendmaking van de genomineerden werd Kees Verhoeven geïnterviewd door BNR Nieuwsradio, tijdens het interview ging het over de genomineerden, maar ook het belang van de verkiezing. Luister het radiofragment hier terug.