09-06-2016

Verslag Seminar: Zijn wij klaar voor de opmars van 3D-printen?

De 3D-print revolutie is wereldwijd en ook in Nederland in volle gang. Steeds meer innovatieve ondernemers en bedrijfstakken ontdekken de schijnbaar onbeperkte mogelijkheden van 3D-printen en komen met nieuwe producten, nieuwe toepassingen en nieuwe business modellen. Een doorbraak technologie stelt doorgaans de bestaande spelregels op de proef, zo ook 3D-printen.

 

Programma
De snelle ontwikkeling van 3D-printen zal de bescherming van design, octrooien, auteursrecht en merknamen lastiger maken als het kopiëren van producten via deze technologie steeds eenvoudiger wordt voor een groot publiek. Liggen er eenzelfde soort problemen op de loer als waar de muziek- en filmindustrie in het internettijdperk mee te maken heeft (gehad)?
Bovendien wordt in Nederland in verschillende onderzoekscentra en ziekenhuizen al baanbrekend werk verricht met het fabriceren van medische applicaties, chirurgische hulpmiddelen en 3D gepersonaliseerde producten. Maar zijn de nieuwe materialen voldoende getest en gecertificeerd? 

Aan het woord kwamenonder meer Maarten van Dijk, van het Eindhovense bedrijf Shapeways – de bekendste community voor 3D-geprinte producten – en Ernst-Jan Louwers, advocaat gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht.

Daarnaast warener drie thematische workshops:

  • Intellectueel Eigendomsrecht en productaansprakelijkheid
    Met o.a. Ernst-Jan Louwers – Louwers IP|Technology Advocaten.
  • 3D-printen in de gezondheidszorg
    Met o.a. Robert Geertsma – RIVM en Koen van der Kroef – Ministerie van VWS.
  • 3D-printen en topsectorenbeleid
    Met o.a. Tessa ten Cate – Brightlands Chemelot Campus en Erwin Meinders – Director Additive Manufacturing TNO, Richard Roemers – Ministerie van Economische Zaken. 

Bekijk de presentaties en het verslag aan de rechterkant van deze pagina