27-01-2022

The bright side of privacy

Sinds 2015 bestaan de Nederlandse Privacy Awards. Ook voor 2022 zijn bijzondere, innovatieve en vooral inspirerende kandidaten door de jury genomineerd. Gedurende het programma presenteren de genomineerden zich kort aan u, aan het eind van de middag maakt Wilmar Hendriks namens de jury de winnaars bekend.

Privacy komt meestal in het nieuws als dingen goed fout zijn gegaan. En steeds vaker met hoge boetes en rechtszaken met groot gezichtsverlies. Maar er mag dan ook aandacht voor ‘the bright side of privacy’, waar iets tijd en geld bespaart, effectiviteit bevordert. Het vertrouwen juist versterkt en inzicht biedt aan mensen die dat nodig hebben. 

De Nederlandse Privacy Awards zijn er om de meest inspirerende initiatieven in het zonnetje te zetten, ze de verdiende waardering te geven. 

Dit jaar hebben we een moment van nagedachtenis aan een bijzonder en mooi mens, jurylid van het eerste uur: Marc van Lieshout, die vorig jaar veel te vroeg overleed. 

Privacy gaat over veel: mensenrechten, techniek, gedrag, bewustzijn, innovatie, vertrouwen, processen, noem maar op. De jury bestaat daarom uit een regelmatig wisselend en heel divers gezelschap met twee ding gemeen: hart voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van mensen. En deskundigheid gecombineerd met visie. 

Om door deze kritische jury genomineerd te worden moet je van goeden huize komen. Nominatie is op zichzelf een serieus compliment voor de initiatiefnemers. 

In drie categorieën wordt een prijs uitgereikt: de ‘consument’, ofwel gericht op de ‘gewone mensen’. En de business oplossingen, waar oplossingen voor bedrijven of organisaties aan meedoen. Ook de overheid krijgt gewoonlijk een prijs. Ten slotte wordt soms de aanmoedigingsprijs uitgereikt, wanneer de jury oordeelt dat bijzondere prestaties of initiatieven extra aandacht verdienen. 

Laat je inspireren, wie weet meld je zelf jullie initiatief aan voor de volgende begeerde Privacy Awards. 

Wilmar M.J. Hendriks (juryvoorzitter)