16-05-2023

Terugblikken met Wilma Westenberg

In het kader van het 25-jarig jubileum van ECP blikken we terug op digitale ontwikkelingen met ECP’ers, onze achterban, of deelnemers. Deze week spreken we met Wilma Westenberg, oud-ECP’er en adviseur van de DigiRaad. Ze begon op jonge leeftijd met het bouwen van websites en verdient inmiddels haar inkomsten als succesvolle online content creator.

In 2010 won Wilma op 15-jarige leeftijd de Gouden Apenstaart voor haar blog My Life. Deze ging over haar zeldzame aandoening: ze is geboren met een goedaardige tumor in haar linkerwang. Op haar blog schreef ze over haar leven om zo haar verhaal te delen. Websites bouwen heeft ze zichzelf aangeleerd met het programma websitemaker van Kennisnet. De Gouden Apenstaart was een initiatief van Stichting Mijn Kind Online en ECP’s programma Digivaardig & Digibewust. Met de verkiezing werd online vakmanschap gestimuleerd en een gesprek over kwaliteit op gang gebracht tussen ouders, kinderen en mediamakers.

“Na het winnen van de Gouden Apenstaart werd ik uitgenodigd om lid te worden van de Digiraad.”

In 2010 heeft ECP de Digiraad als jongerenadviesraad in het leven geroepen. “Zo raakte ik voor het eerst bekend met ECP,” aldus Wilma. Vervolgens begon ze in 2014 als stagiaire bij ECP. Na het afronden van haar studie kwam ze terug op de afdeling communicatie en events waar ze hielp met de website, online content en de organisatie van verschillende edities van het jaarcongres. Ook nam ze een grote rol aan in de Digiraad.

“Toen ik na mijn studie bij ECP in dienst trad, heb ik de Digiraad onder mijn hoede genomen. Als er een evenement was, zorgde ik dat er jongeren kwamen en ging ik zelf mee als begeleiding.” Vanuit deze rol kreeg Wilma de kans om met koning Willem-Alexander in gesprek te gaan over online veiligheid voor jongeren. Ook ontmoette ze de koning op het ECP-jaarcongres in 2012.

“Ik sprak kort met de koning over het toekomstige social media gebruik van zijn dochters. Vooral over de vraag of ze social media mochten gaan gebruiken naarmate ze ouder werden. Of het wel veilig zou zijn en of het afgeschermd zou worden. De koning vroeg mij ook of ik tips had.”

Inmiddels is Wilma een succesvolle online content creator met meer dan 490.000 volgers op Instagram, TikTok, Facebook en Pinterest bij elkaar.

“Mijn carrière is ontstaan óp het internet, dóór het internet.”

Op haar sociale kanalen deelt ze sinds 2018 haakpatronen. Dankzij online advertenties en affiliate marketing is haar hobby nu uitgegroeid tot haar full-time baan. “Toen ik de website met haakpatronen bouwde, wist ik niet dat ik er geld mee zou kunnen verdienen. Ik vond het gewoon leuk om websites te bouwen en combineerde dat met mijn hobby: haken. Een paar haakpatronen gingen viral, toen merkte ik opeens ‘oh, ik krijg nu wel echt enorm veel bezoekers’.”

Grote internetbedrijven, zoals Google, maken het mogelijk om via advertenties een (vast) inkomen te krijgen. “Ik ben toen bij Amerikaans bloggers gaan kijken die heel groot zijn en er hun brood mee verdienen. Wat doen zij anders dan dat ik doe? Ik zag bijvoorbeeld bij welk advertentiebureau zij zitten en ben toen gaan kijken aan welke eisen ik zou moeten voldoen. Het bleek dat ik op dat moment al aan de hoge eisen voldeed dankzij mijn viral haakpatronen, dus ik kon mij gelijk aanmelden.”

Dat was het keerpunt van haar carrière. Na een aantal maanden besloot ze haar kantoorbaan op te zeggen en fulltime met haar haakblog verder te gaan. “Zonder de kansen van het internet, zoals de advertenties en affiliate marketing, had ik niet full-time kunnen haken als beroep. Het mooie is dat ik mijn content nu gratis kan aanbieden, zodat ook mensen met een kleine portemonnee gebruik kunnen maken van mijn patronen.”

25 jaar ECP

ECP bestaat 25 jaar, reden voor een stap terug in het digitale tijdperk! De komende maanden staan we stil bij belangrijke digitale gebeurtenissen en trends van de afgelopen kwarteeuw. Dit doen we door in gesprek te gaa... + Meer over 25 jaar ECP