25-04-2018

Terugblik Weekonnect en Connectathon 2018

De Fokker Terminal in Den Haag stond vorige week geheel in het teken van veilig en betrouwbaar gegevens uitwisselen. Deelnemende programmeurs aan de IHE Europe Connectathon voerden ruim 3000 tests uit om zorgsystemen beter op elkaar aan te laten sluiten, oftewel ‘interoperabel’ te maken. Tijdens de Weekonnect die parallel aan dit testevent plaatsvond lieten vele goede voorbeelden van interoperabiliteit zien hoe cruciaal interoperabiliteit is voor innovatie en dat je alleen resultaat boekt als je samen met andere partijen aan de slag gaat. Met een flitsende opening gingen de Weekonnect en Connectathon op maandagavond officieel van start.

Video impressie opening

Dag 1: ‘We need champions’  

Nico Westpalm van Hoorn (Voorzitter Forum Standaardisatie) trapte de Weekonnect op dinsdag 17 april af. Op het podium ging hij in gesprek met Frits van den Bos (Innovation manager GS1) en Gijs Boudewijn (Adjunct directeur Betaalvereniging Nederland) over het belang van open standaarden voor hun sector. Lies van Gennip (Directeur van Nictiz) sprak vervolgens over waarin Nederland voorop loopt als het gaat om interoperabiliteit en wat er nog moet gebeuren. Met mooie voorbeelden liet ze zien hoe belangrijk het is dat partijen samen aan de slag gaan en dat er een kartrekker is. “We need champions, leaders that take responsibility”, aldus van Gennip. In een reeks van sessies werd daarna gesproken over onderwerpen als opschalen naar landelijk en Europees niveau, digitale identiteit, barcodes om implantaten en medicatie te traceren, uitbraken van antibiotica resistente micro-organismen voorkomen met lab-data. Tegelijkertijd werd druk getest op de IHE Europe Connectathon testvloer. Een indrukwekkend gezicht, 300 programmeurs uit vele verschillende landen, van vele verschillende leveranciers, met 1 doel: interoperabiliteit om zorg te verbeteren.

Video-impressie dag 1 Dag 2: “Unless we work on interoperability, everything will fail”

Een heldere uitleg over de werking en de toegevoegde waarde van IHE door Jürgen Brandstätter (Vendor Co-chair IHE Europe) luidde dag twee van de Weekonnect in: “Testing is the next challenge of the next decade, believe it or not.” Waarna Alexander Markowetz (Informatiedeskundige, spreker en auteur) de bezoekers warm draaide met een vurig betoog over het belang van interoperabiliteit, het belang van cross-sectorale interoperabiliteit en de onmisbare elementen om dit te bereiken: samenwerkingen in een internationale community en het hebben van democratische bestuur. In de sessies ging het over het ‘eHealth Interoperability Conformity Assessment Scheme’ voor Europa dat wordt ontwikkeld door EURO-CAS, Eenheid van taal: hoe je met een slimme vertaaltool terminologie verschillen tussen zorgverleners overbrugt en gaven jonge zorgverleners hun visie op wat er moet gebeuren in het digitale zorglandschap. In de sessie ‘Een goed gevuld PGO is goud waard’ kwamen de deelnemers tot een concrete stap voorwaarts. Ze stelden zes principes op die ondersteunen dat er niet alleen een persoonlijke gezondheidsomgeving is, maar dat deze ook goed gevuld raakt. Want dan krijgen mensen pas echt regie over hun eigen gezondheid.

Video-impressie dag 2

Dag 3: een impuls aan ontmoeten en verbinden

Denk je interoperabiliteit, dan denk je al snel techniek. Als je verder kijkt, dan zie je dat het gaat over mensen. Over mensen die met elkaar praten, die elkaar leren kennen en elkaar gaan begrijpen. Dan zie je de ‘win-win’. Dat proces hebt ik de afgelopen dagen continue gezien. Binnen de zorg, nationaal en internationaal en ook cross-sectoraal. ”

Met deze woorden ronde voorzitter Roy Tomeij de laatste dag van de Weekonnect af. Drie dagen Weekonnect hebben onderstreept dat interoperabiliteit cruciaal is om te kunnen innoveren, dat er al ontzettend veel goede initiatieven zijn en dat je alleen resultaat boekt als je samen met andere partijen aan de slag gaat. En laten we vooral de patiënt niet vergeten. In een indrukwekkende sessie op dag drie vertelde ervaringsdeskundige Jacqueline Brant in gesprek met Ron Roozendaal (Directeur Informatiebeleid en CIO Ministerie VWS) nog: “Ik heb al vele veranderingen gezien, maar ik vind zelf dat het geen verbeteringen zijn.” Interoperabiliteit staat dan wel steeds meer op de kaart, er moet nog veel gebeuren. De Weekonnect heeft een impuls gegeven aan ontmoeten en steeds verder verbinden. Want, zoals deze bezoeker mooi verwoord: “Je merkt weer, we zijn overal met hetzelfde bezig, allemaal met eigen oplossing. En als je kijkt naar het grote geheel zijn we allemaal op weg naar dezelfde stip.” De IHE Europe Connectathon werd een dag later op vrijdag afgesloten. Hoofd informatisering IHE Nederland Onno Gabel: “Deze week hebben we met z’n allen meer dan 3000 testen uitgevoerd. Meer dan een miljoen berichten zijn gecontroleerd op een goede werking. Een prestatie van topformaat!”

Video-impressie dag 3

De Weekonnect werd georganiseerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, IHE Nederland en ECP Platform voor de Informatiesamenleving.