09-02-2022

Terugblik Safer Internet Day

Op 8 februari was het Safer Internet Day, de dag waarop we samen met enorm veel andere landen stil stonden bij een veiliger internet. De digitale wereld biedt geweldige kansen en mogelijkheden voor kinderen en jongeren, maar het is ook enorm belangrijk dat zij er bewust en verantwoordelijk mee omgaan, zeker nu de ontwikkelingen in de digitale wereld elkaar in rap tempo opvolgen. Met dit jaar als thema “Together for a better internet” hebben enorm veel mensen zich weer ingezet om het internet voor iedereen een stukje veiliger te maken. Bijzonder en mooi om te zien is dat veel deelnemers van ECP ook aandacht vroegen voor een veiliger internet. Niet alleen binnen het netwerk van ECP en Safer Internet Centre werden mooie initiatieven gedeeld, maar ook door andere organisaties werd gehoor gegeven aan de oproep om bewustzijn te vergroten. Wij delen graag een aantal mooie initiatieven van Safer Internet Day 2022:

Veiliginternetten.nl samen met The S-Unit, hackers met een hart, een nieuwe DigiDuck uit – Donald Duck duikt in de digitale wereld. Een speciale uitgave over digiveiligheid en digivaardigheid met input van Veiliginternetten.nl en Alert Online. In deze DigiDuck veel tips voor kinderen om zich veilig en sociaal te gedragen op internet en social media.

De InternetHelden (samenwerking van Bureau Jeugd en Media, Safer Internet Centre en Google) lanceerde op Safer Internet Day, in samenwerking met de LINDA, een driedelige podcastserie. Froukje de Both gaat samen met haar dochter in gesprek over online veiligheid. In aflevering 1 horen we Marjolijn Bonthuis-Krijger in gesprek met Froukje en haar dochter over cybercriminaliteit. Luister de podcast op de website van LINDA.nl

MediaMasters (Netwerk Mediawijsheid) ontwikkelde een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, online pesten, cybercriminaliteit en gamen?

Online Masters, een initiatief van VodafoneZiggo, is een lesprogramma rondom de 4 thema’s; de digitale wereld, creatieve online vaardigheden, online veiligheid en sociale skills online. In dit lesprogramma nemen verschillende Masters (experts) uit het vak leerlingen via interactieve opdrachten mee in hun wereld. Hún kennis en kunde laat leerlingen vaardiger en veiliger online gaan én helpt ze hun eígen talent te ontdekken, te ontwikkelen en te versterken. Veiliginternetten.nl en Netwerk Mediawijsheid hebben meegeholpen aan de ontwikkeling van het programma.

HackShield een interactieve game waarin kinderen de rol van Cyber Agent krijgen toebedeeld om ervoor te zorgen dat zijzelf, hun ouders en grootouders online veilig zijn.

Ook interessant om te zien is dat op Instagram de wijkagenten deze dag aangrepen om de volgers in hun dorp of stad op digitale veiligheid te wijzen.

Het Safer Internet Centre Nederland is een samenwerking tussen Helpwanted/EOKM, Netwerk Mediawijsheid en ECP. We zijn trots dat de boodschap op 8 februari zo mooi en massaal is gedeeld.

Op naar de volgende editie. Op naar 7 februari 2023.

Digitaal Veilig

Veiligheid van onze samenleving vraagt meer dan politie op straat en dijken om het water buiten te houden. De Nederlandse maatschappij en economie zijn inmiddels volledig afhankelijk geworden van digitale middelen. Aanvallen op di... + Meer over Digitaal Veilig