22-02-2012

Terugblik Safer Internet Day 2012

Op 7 februari jongstleden was het de Europese Dag voor veilig internet voor kinderen, de Safer Internet Day. In Nederland stond deze dag onder andere in het teken van wat kinderen online meemaken op het gebied van relaties en seks, de gevolgen ervan, de grenzen en risico’s, preventie en voorlichting. Op die dag organiseerde Digibewust (belegd bij ECP) samen met Meldpunt Kinderporno, stichting Mijn Kind Online en het Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel het symposium Kinderen, seks en internet.

 

Tijdens dit symposium gaven sprekers uit praktijk en wetenschap workshops aan jeugdhulpverleners, politie, opvoedkundig medewerkers, zorgcoördinatoren, mentoren en andere docenten om hun inzicht in kinderen/jongeren en hun seksuele ervaringen op internet te vergroten. Het symposium werd bezocht door ruim 400 geïnteresseerden.
Ook lanceeerde minister Ivo Opstelten van Veiligheid & Justitie, samen met enkele jongeren, Meldknop.nl. Op deze website kunnen jongeren tussen 11 en 16 jaar informatie, hulp en advies vinden wanneer ze iets vervelends meemaken op internet.

 

Daarnaast was er een drukbezochte informatiemarkt waar verschillende organisaties tips & trucs gaven over veilig internet, gesprekken met jongeren en nog veel meer! Ook kon men zijn of haar kennis op het gebied van kinderen, seks en internet testen door mee te doen aan de Nationale KSI quiz. En er was de tentoonstelling New Kids on the Web waar men in acht verschillende filmpjes kon kennismaken met tieners en hun digitale wereld.
Op de website van de Safer Internet Day is een speciale pagina ingericht met de presentaties, foto’s en video ‘s van de dag.  

De Safer Internet Day is een jaarlijks terugkerende dag (iedere tweede dinsdag van februari) waarop in meer dan 70 landen in de wereld aandacht wordt gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren.