17-11-2014

Terugblik op succesvolle eerste Nederlandse Codeweek

Code: voor ieder beroep van belang
De arbeidsmarkt heeft een groeiende behoefte aan personeel dat de 21e eeuwse vaardigheden goed beheerst. Leren programmeren, een van die 21e eeuwse vaardigheden, is niet alleen van belang voor toekomstige programmeurs en ’harde’ ICT-ers, het helpt elke werknemer om te gaan met innovaties. Met programmeren leren kinderen logisch en gestructureerd denken en begrijpen hoe technologie werkt (computational thinking). En dat is een vaardigheid die van pas komt in ieder beroep.

Hoogtepunten CodeWeek 2014
Met een totaal van 54 CodeWeek activiteiten in heel Nederland en ruime media-aandacht voor het initiatief was het een week om trots op te zijn. Een aantal van de hoogtepunten op een rijtje: 

  • Een feestelijke kick-off in Sciene Center NEMO op 10 oktober. Bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en onderwijs kwamen samen om het belang van programmeren te agenderen en 40 kinderen leerden beginselen door eigen games te programmeren.
  • Het CodeUur – 12 groepen 8 in alle 12 provinciën volgden op 10 oktober simultaan een ‘CodeUur’; een programmeerles van uurtje gegeven door echte code professionals.
  • Ruim 100 jongeren ontdekten hun superpower tijdens een CoderDojo in NEMO op 11 oktober. Tijdens de CoderDojo deelden vrijwilligers hun ICT-kennis met jongeren in de leeftijd van 7-17 jaar. Zij hebben van alles geleerd over coderen, programmeren, websites, apps en software. CoderDojo’s worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door mentors met passie voor ICT die zij over willen brengen op jongeren. UPC Nederland ondersteunde dit initiatief.
  • Eurocommissaris Neelie Kroes programmeerde op vrijdag 17 oktober het startschot voor een 24 uur durende Hackathon in Studio 3 in Hilversum, een event dat ter gelegenheid van de afsluiting van de Codeweek werd georganiseerd.
  • Tijdens de Hackathon, gingen 100 talentvolle designers en developers van 12 tot 25 jaar in teams de strijd met elkaar aan om in 24 uur vernieuwende apps, websites en andere digitale tools te ontwikkelen. De opdracht was: maak een tool om leren programmeren makkelijker te maken. Winnaars ontvingen hun prijs van juryvoorzitter Constantijn van Oranje Nassau (Hoofd van het voormalig Cabinet van mevrouw Kroes): een trip naar Google Ventures in Londen winnen.
  • 23.000 downloads van de speciale CodeWeek toolkit waarmee scholen zelf aan de slag kunnen met een codeles.

Over CodeWeek
ECP, Platform voor de informatie samenleving, en Stichting Kennisnet waren de initiatiefnemers van de Nederlandse Codeweek. Samen met hun CodeWeek partners (SIDN, Microsoft, UPC, Beeld en Geluid, het Ministerie van Economische Zaken, Hammerfest, Young Creators, SIG, Dutch Basecamp, NEMO, Like to Share en Digivaardig en Digiveilig) vormen zij een krachtige publiek-private coalitie die het belang van leren programmeren in Nederland promoot. Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes is de initiatiefnemer van de Europese Codeweek.