15-10-2012

Tek Tok late night #2 – Internetvrijheid: Wat kan en mag je online?

Op 6 november aanstaande vindt de tweede Tek Tok Late Night plaats in het Paard van Troje aan de Prinsegracht in Den Haag. Partner bij deze aflevering van Tek Tok late night is SIDN, het bedrijf achter .nl.

Tussen 20.00u en 22.00u wordt druk gedebatteerd over hoe Google, Facebook, datingsites en online zelftests jouw keuzes voorprogrammeren.
Dat doen ze met de knoppen op hun sites, zoals “Klik hier om je foto te uploaden!”, en “ like”, “akkoord”-knoppen. Als je je laat verleiden op dat soort knoppen te klikken, vergemakkelijken ze weliswaar het maken van een keuze, maar ze sturen je ook. Tek Tok laat die avond zien hoe deze sites jouw keuzes beïnvloeden.

En ook, wegen, stations en voertuigen worden intelligent. De reis wordt begeleid met apps en navigatieapparatuur. Ze helpen ons op weg, maar sturen ook mee. Hoe beïnvloedt informatietechnologie onze bewegingsvrijheid? 
 

Bedrijven en overheden werpen blokkades op om auteursrechten te beschermen en ongewenste meningen tegen te gaan. Maar ze kunnen je ook helpen je digitale vrijheden te beschermen.
 

Daarom in deze Tek Tok late night:

• Hoe xs4all omgaat met internetblokkades, in Nederland en Egypte.
• Jaap Henk Hoepman (Radbouduniversiteit en TNO) over netneutraliteit.
• De laatste update uit het Europese parlement over de online strijd tussen Europa en VS.
• Bits of Freedom over hoe we zelf onze digitale vrijheid kunnen bewaken.
• Marja van Strien, Directeur van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, over de invloed van verkeersinformatie op onze bewegingsvrijheid
• Veel voorbeelden van behulpzame, sturende en dwingende online knoppen
• De muziek en video’s van deze avond komen vrij beschikbaar onder Creative Commons licentie.

Win een boek! We geven vier exemplaren weg van “Voorgeprogrammeerd. Hoe internet ons leven leidt.”  (Rathenau Instituut, 2012) voor:
o Leukste Tweet
o Meeste Tweets
o Een van de Facebook likes
o Leukste reactie uit het publiek

En zoals elke maand: Brenno de Winter met De kraak van de maand en live muziek van Power to the Pipo. Presentatie: Chris van ’t Hof.

 
Lijkt het je interessant? Meld je aan op dinsdag@tektok.nl. De toegang is gratis.