16-03-2016

Studenten bedenken interactief computerspel om vluchtelingen aan werk of opleiding te helpen

Het winnende spel bevat sensors, camera’s en stressmeters waarmee de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de deelnemer gemeten wordt zodat behalve werk of een opleiding ook passende gezondheidszorg gezocht kan worden. Dat maakte Tineke Netelenbos, Digital Champion en voorzitter van ECP, vandaag bekend. 

Ondersteund door experts uit het bedrijfsleven en het onderwijs bedachten 45 HBO en MBO studenten in groepen tijdens de Student Creathon in één werkdag praktische oplossingen om vluchtelingen aan werk of een opleiding te helpen. De plannen werden onder tijdsdruk in een snelkookpan bedacht en gesmeed tot concrete oplossingen waarbij vooral digitale vaardigheden moesten worden ingezet. De plannen werden gepresenteerd en gepitched waarna een jury van experts, waaronder Edwin Prinsen van Cisco hun oordeel velde.

Edwin Prinsen, Managing Director Cisco Nederland: “Het is heel belangrijk om studenten te stimuleren hun digitale vaardigheden te vergroten. Deze creathon biedt hen die kans ook omdat een groep  studenten van uiteenlopende opleidingen met verschillende achtergronden zich samen inzetten voor een actuele maatschappelijke uitdaging. In korte tijd hebben zij inventieve oplossingen bedacht geïnspireerd op ‘het internet der dingen’. De plannen die vandaag zijn ontwikkeld geven mij het volste vertrouwen dat zij ook de skills zullen ontwikkelen die nodig zijn om onze economie te laten groeien.” Het team I AM mag het winnende idee met ondersteuning van Cisco experts verder uitwerken.

Kracht van ICT

Ook Hans De Boer, voorzitter van VNO-NCW, was enthousiast en wil vluchtelingen perspectief bieden op integratie in de samenleving via werk. De Boer: “Deze creathon heeft grote maatschappelijke relevantie, het laat de kracht van ICT zien om de baankansen van vluchtelingen in Nederland te vergroten.”

Conferentie “Skilling up for the future”

De Creathon werd georganiseerd op het Cisco Systems hoofdkantoor in Amsterdam als onderdeel van de “Skilling up for the future of Europe” conferentie in Den Haag. Hier spraken ruim 200 internationale experts van het bedrijfsleven, politiek en overheid over noodzakelijke acties om digitale vaardigheden en Key Enabling Technologies (KETs) Skills van de beroepsbevolking te ontwikkelen om daarmee de groei van de Europese economie en de werkgelegenheid aan te wakkeren. ECP platform voor de Informatie Samenleving organiseerde, in samenwerking met DIGITALEUROPE en in opdracht van de Europese Commissie de internationale conferentie over digitale vaardigheden voor de toekomst. De conferentie is mogelijk gemaakt door Amazon Web Services, Cisco en Oracle Academy. Zie voor een terugblik op de conferentie ook #eSkillsNL op Twitter.

De 45 deelnemende studenten aan de Student Creathon studeren aan de Haagse Hogeschool, Hogeschool Utrecht, The App Academy, ROC Graafschap College, ROC van Amsterdam en ROC Nova College. Studierichtingen: HBO: IT, Economie, The App Academy: App Developers, MBO niveau4: Netwerkbeheer, Applicatie Ontwikkelaar. De Student Creathon is een initiatief van Cisco Systems.