Niels ten Oever


“Techniek is politiek.”

Niels ten Oever is promovendus bij de DATACTIVE onderzoeksgroep in de afdelingen Media Studies en Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Niels onderzoekt hoe waarden ingebed worden in Internet infrastructuren en Internet governance. Niels probeert een dieper begrip te verschaffen in hoe onzichtbare infrastructuren socio-technische ordening aanbrengen in onze samenleving, en hoe dit de verdeling van welvaart, macht en mogelijkheden beïnvloedt.

Ten Oever is pas onlangs teruggekeerd aan de universiteit. Hiervoor was hij ‘Head of Digital’ bij de internationale organisatie ARTICLE19 waar hij het digitale programma heeft opgezet dat zich richt op het beschermen van mensenrechten in de architectuur en infrastructuur van het Internet in governance-lichamen als de IETF, ICANN, IEEE en ITU. Hiervoor zette hij zich in voor vrijheid van meningsuiting door radiostations op te zetten, apps te ontwikkelen, en mensen te trainen in digitale veiligheid in onder meer Ethiopië, Somalië, Afghanistan, Brazilië en Mexico voor Free Press Unlimited. Ten Oever heeft een cum laude MA in filosofie van de universiteit van Amsterdam.

Jaarcongres ECP

Op het jaarcongres zal Ten Oever spreken tijdens de sessies Publieke waarden en het internet: hoe waarborgen we deze in de toekomst? en in het Politiek Café over de complexiteit van internetgovernance.