Koert van Mensvoort


Er is geen toekomst voor de mens voor te stellen zonder naar de toekomst van technologie te kijken. Wordt het een droom of een nachtmerrie?”

Dr. Koert van Mensvoort is als kunstenaar, technoloog en filosoof het meest bekend vanwege zijn Next Nature visie, die draait om het idee dat onze technologische omgeving zo complex, alomtegenwoordig, intiem en autonoom wordt dat we deze als een natuur op zichzelf gaan ervaren. Het is zijn doel om onze co-evolutionaire relatie met technologie beter te begrijpen en een pad naar de toekomst uit te stippelen dat zowel bevredigend is voor de mensheid als voor onze planeet als geheel. 

Van Mensvoort geeft zijn visie vorm in diverse media. Enkele van zijn projecten zijn de NANO Supermarket (een als supermarkt vermomde reizende expo waarin technologieën van morgen worden gepresenteerd), de Datafontein (een via het internet met wisselkoersen verbonden waterfontein), het Kweekvlees Kookboek (dat het vlees van de toekomst verkent), de Fake For Real Memory Game (over de spanning tussen realiteit en simulatie) en het Rayfish Footwear project (over een fictief bedrijf dat gepersonaliseerde schoenen maakt van genetisch gemodificeerd roggeleer). Van Mensvoort geeft wereldwijd lezingen. Tevens is hij directeur van het Next Nature Network in Amsterdam en university fellow aan de TU Eindhoven.  

Jaarcongres ECP

Interactieve verf,  medicinaal snoep, kweekvlees, een Twitter-implantaat of een Energy Belt  waarmee je je telefoon kunt opladen aan je eigen buikvet; Koert van Mensvoort ontwerpt speculatieve producten die de discussie over de impact van technologie op ons alledaagse leven aanjagen. Ondanks onze verwevenheid met technologie zijn we relatief onwetend over de introductie, acceptatie of afwijzing ervan in onze samenleving. Tijdens de plenaire afsluiting toont Van Mensvoort ons hoe onwennige, nieuwe technologie uiteindelijk heel vertrouwd of zelfs natuurlijk kan worden, en wat ingenieurs, uitvinders, ontwerpers, architecten, marketeers en politici daarvan kunnen leren.