Daniël Tijink


Daniël Tijinks betrokkenheid voor de maatschappelijke effecten van technologie is ontstaan tijdens zijn ingenieursstudie Wijsbegeerte van Wetenschap, Technologie en Samenleving (UT). Tijdens zijn promotie bij Technische Bestuurskunde (TUD) heeft hij de technische en filosofische manier van kijken aangevuld met die over het functioneren van de publieke sector.

Hij werkte vijftien jaar als strateeg en coördinator bij de rijksoverheid rond onderwerpen als internet en telecom, privacy en de maatschappelijke mogelijkheden en gevolgen van ICT. Rond 2014 maakte hij de overstap naar ECP, waar hij lid is van het MT en verantwoordelijk voor strategie-ontwikkeling, zorg en ethiek. Zijn visie is te vinden in de volgende publicaties die hij daarvoor vanuit ECP schreef:

Zorg: De zorgzame informatiesamenleving (2016)

Strategie: Het verhaal van digitaal (2018)

Ethiek: Aanpak begeleidingsethiek (2019)

Daniël: ‘Ik vind het fascinerend te werken in een omgeving waar de maatschappelijke kant van technologie, een grote veranderende kracht, centraal staat. Mijn analytische kracht zet ik in om zaken te verhelderen via de publicaties en in werkgroepen. Mijn focus ligt steeds weer op het vertalen naar concrete activiteiten, zoals het programma Digitale vaardigheden in de zorg, E-healthweek en de Aanpak begeleidingsethiek.’