Anita Nijboer


Anita Nijboer is vice voorzitter en voorzitter van de benoemingsadviescommsie van de raad van toezicht van het Amsterdam UMC, voorzitter auditcommissie van de raad van commissarissen van DPG Media en voorzitter van de board van Berlingske Media Kopenhagen.Ook is zij actief in de culturele wereld, onder andere als voorzitter van de Foundation van het Concertgebouworkest.

Naast haar toezichthoudende rollen is Anita ambassadeur van de Amsterdamse coalitie AI Technology for People. Een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam de Vrije Universiteit Amsterdam, het Amsterdam UMC, het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis/Nederlands Kankerinstituut, de Hogeschool van Amsterdam, Sanquin, het Centrum voor Wiskunde & Informatica en de Gemeente Amsterdam en de Amsterdam Economic Board. Zij is naast de wetenschappelijk directeur het aanspreekpunt nationaal en internationaal voor deze coalitie. De ambitie van deze Amsterdamse coalitie is onder andere om de komende tien jaar 1 miljard in AI te investeren zowel in deep technologisch onderzoek als onderzoek naar de ethische, sociale en legal aspecten en deze onderzoeken te combineren en toe te passen.

Anita heeft een achtergrond bij PwC Amsterdam. Ze was tax partner voor meer dan twintig jaar. ‘Investeren in AI zowel in de technologie als in de ethische en sociale gevolgen is essentieel voor de economische en maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland.’

Anita is host bij de learning table: Amsterdam AI ecosystem