16-04-2020

Sinds coronamaatregelen flinke stijging in meldingen online seksueel kindermisbruik bij Helpwanted.nl

Bij Helpwanted.nl, onderdeel van Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) en de hulplijn voor jongeren die te maken krijgt met seksueel misbruik online, is er sinds de invoering van de coronamaatregelen een flinke stijging in meldingen te zien. We spraken met Arda Gerkens, directeur van het EOKM, over de hulp die zij nu aan jongeren kunnen bieden.

Waarom het aantal meldingen van online seksueel misbruik zo is gestegen sinds de invoering van de coronamaatregelen, is niet precies te zeggen. Maar Gerkens verwacht dat het voor een deel te maken heeft met het feit dat jongeren nu in een sociaal isolement leven, waardoor ze meer gaan piekeren. “Doordat jongeren nu veel binnen zitten, hebben ze meer tijd om na te denken. Ze worden ongerust: ‘zal die ene naaktfoto die ik een half jaar geleden heb gestuurd, kunnen uitlekken?’ We zien dat soort piekergedachtes echt toenemen.”

Daarnaast is er ook een flinke stijging te zien in financiële afpersing: cybercriminelen doen zich voor als iemand anders en verleiden jongeren online in het hebben van webcamseks. Dit soort meldingen is de afgelopen tijd zelfs verdriedubbeld. “Dat is eigenlijk ook niet zo gek. Die jongeren zitten maar thuis, de hormonen gieren door hun lijf. Als ze dan via het internet aan hun trekken proberen te komen, kan het mis gaan.”

Maar als het mis gaat, kunnen jongeren bij Helpwanted.nl terecht. Via een soort stroomschema kunnen ze 24/7 advies vinden, en van 16.00 – 19.00 uur is er ook de mogelijkheid om met hulpverleners te chatten of te bellen. Dat de meldingen zijn gestegen, merken de medewerkers achter de chat ook. “Laatst had één van de medewerkers acht chats in drie uur. Als het zo druk blijft, moeten we meer mensen gaan inzetten. Maar tot nu toe redden we het nog.”

Omdat de ruimte om advies te geven via de chat beperkt is, worden er nu ook zoveel mogelijk tips via de website en social media gedeeld. Zo is er een speciale pagina met tips tegen piekeren tijdens corona, de piekerpagina. “We zien dat die tips ontzettend veel worden gelezen, het voldoet echt aan de behoeften.” Op de piekerpagina vinden jongeren onder andere tips om negatieve gedachtes om te zetten. Sporten, praten, schrijven, focussen op leuke dingen… Allerlei manieren om de negatieve effecten van thuisisolatie te beperken.

Meer weten over EOKM en Helpwanted.nl? Neem een kijkje op hun websites.

EOKM is samen met Netwerk Mediawijsheid en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving één van de drie organisaties achter Safer Internet Centre Nederland.

Digitaal opgroeien

Voor kinderen en jongeren van nu is de digitale wereld een onlosmakelijk onderdeel van hun leven. Het is belangrijk dat zij zich veilig en verantwoord in de digitale wereld kunnen bewegen. Dat is niet vanzelfsprekend, want soms ko... + Meer over Digitaal opgroeien