30-05-2012

Seminar Mensenrechten in het digitale tijdperk

Debatteer op 1 juni mee met Jacqueline Lampe (Directeur Amref Flying Docters), Mariko Peters (Tweede Kamerlid GroenLinks) en Jan Kleijssen (Director Information Society and Action against Crime, Directorate General of Human Rights and Rule of Law – DGI Raad van Europa). Tijdens het seminar Mensenrechten in het digitale tijdperk in het Humanity House in Den Haag geven zij hun visie op de impact van internet op mensenrechten. Ook worden er toespraken gegeven door Lionel Veer (Mensenrechten ambassadeur) over internetvrijheid en Hossein Bastani (zelfstandig adviseur) (in het Engels) over The Structure of Iran’s Cyber Warfare.

Alhoewel het ‘grenzenloze’ internet in een groot deel van de wereld voor vrijheid staat, knabbelen een aantal naties in toenemende mate aan die vrijheid. En dan met name aan die van de sociale media. Niet alleen omdat sociale media ook wel worden gebruikt voor criminele activiteiten, maar ook om maatschappijkritische acties de kop in te drukken omdat die bepaalde regimes onwelgevallig zijn. Denk daarbij aan landen als China en Iran en een deel van het Oostblok.

Daarbij dienen vragen zich aan als ‘Wanneer is de invloed van dit vrije medium zo groot dat het een gevaar vormt voor de maatschappij? En is controle dan een uitkomst, of spelen internet en de sociale media juist een hoofdrol in de bescherming van mensenrechten? En moet internetvrijheid gewaarborgd worden, ook als dat ten koste gaat van de maatschappelijke veiligheid?

Dit soort vragen en meer komen aan de orde in een Seminar Mensenrechten in het Digitale Tijdperk, dat op vrijdag 1 juni 2012 van 13.30 (inloop) tot 17.00 uur (waarna borrel) plaatsvindt in het Humanity House, Prinsegracht 8, in Den Haag.

Geinteresseerd? U kunt zich hier aanmelden.