11-02-2010

Safer Internet Day 2010: Think B4 U Post

Think B4 U Post!, dit was het thema van het jongerendebat dat Digivaardig & Digibewust in samenwerking met het Meldpunt Kinderporno op Internet organiseerde op de Europese Safer Internet Day. De tweede dinsdag van februari is namelijk sinds zeven jaar uitgeroepen tot Safer Internet Day in heel Europa. Tijdens het jongerendebat konden 80 leerlingen van het Gymnasium Haganum in Den Haag in discussie gaan met Inge Terwoert (zedenrechercheur Politie Amsterdam-Amstelland), Nicolette van Dam (presentatrice en actrice), Nine Ludwig (Hyves), Ruud de Jonge (Microsoft) en staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken).

Centraal stond de vraag: denk je na over welke informatie je wel en niet achterlaat via bijvoorbeeld MSN, Hyves of Facebook en wat hiervan de consequenties zijn

Na een korte warming-up door debatleider Koert-Jan de Bruijn (bekend van o.a. GTST) brandden de vragen los. Onderwerpen die aan bod zijn gekomen: online vriendschappen onderhouden, oude bekenden via internet terugvinden, berichtjes plaatsen, blogs bijhouden, filmpjes delen, werkgevers die sollicitanten googlen, bewaren van gespreksgeschiedenis door MSN.
 

De leerlingen van het Haganum zeggen dat ze zich wel degelijk bewust zijn van wat zij op internet plaatsen. Of zij echt zo goed nadenken voordat zij iets online zetten, kunnen de leerlingen van het Haganum en andere jongeren testen met de online game ‘Think before you post’.  De boodschap van deze game is niet dat je helemaal niets persoonlijks op internet mag zetten, maar het richt zich op het laten nadenken over wat het wel of juist niet achterlaten van bepaalde informatie voor gevolgen kan hebben. De game kan gespeeld worden via www.thinkbeforeyoupost.nl.
 

@vierdejaars leerlingen van het Haganum: BEDANKT!

Fotografie: Studio Gemini/Paul Ridderhof