02-10-2018

Publicroam biedt veilige wifi op het Jaarcongres ECP

Bezoekers van het Jaarcongres ECP kunnen op 15 november als één van de eersten gebruik maken van publicroam. De wifi-dienst is woensdag 14 november gelanceerd op de Haagse Markt. Deze nieuwe dienst gaat organisaties helpen om veilig gastwifi aan te bieden. Zodat bezoekers minder kwetsbaar zijn voor hackers. En ook de gebruikservaring verbetert; bezoekers gaan automatisch online overal waar publicroam is. Op het Jaarcongres ECP kunt u zelf ervaren hoe dit werkt.

ECP biedt publicroam aan op het Jaarcongres ECP ter promotie van veilige netwerken en omdat het goed aansluit bij programma’s als Eduroam en Govroam. Derk Henderson, ECP

Publicroam is het logische vervolg op govroam (overheid) en eduroam (onderwijs). Deze roamingdiensten bieden medewerkers veilig toegang tot de wifi-netwerken van de aangesloten instellingen. Het succes van govroam (250 aangesloten organisaties in Nederland waaronder vrijwel alle ministeries, provincies en waterschappen) en Eduroam (25.000 locaties in 89 landen) laten zien dat het prima mogelijk is medewerkers veilig toegang te geven tot wifi.

Publicroam is een toevoeging aan het bestaande wifi-netwerk. Door te koppelen aan een centrale authenticatieserver, gaan bezoekers automatisch online via een persoonlijk account. Zij maken één keer een account aan en gaan dan voortaan veilig online, overal waar publicroam beschikbaar is. Voor bezoekers is de dienst gratis. Organisaties die meedoen aan publicroam betalen een kleine vergoeding om de infrastructuur in stand te houden.

Publicroam is het soort oplossing waar ik voor pleit. Larissa Zegveld, Wigo4it

Wigo4it, de ICT-samenwerking van de vier grote gemeenten, is één van de organisaties die publicroam wil gaan proberen. Directeur Larissa Zegveld is blij met het initiatief. Zij is vurig pleitbezorger dat organisaties hun gasten veilig toegang tot wifi gaan bieden. “Publicroam is het soort oplossing waar ik voor pleit”, aldus Zegveld.

Publicroam wil een beweging op gang brengen naar veilig gastwifi. Ted Dinklo, een van de initiators zegt hierover: “Onveilig wifi maakt bezoekers kwetsbaar. Hackers kunnen relatief eenvoudig toegang krijgen tot apparaten. Dit is niet alleen een verantwoordelijkheid van de gebruiker zelf. De vraag is waarom organisaties nog steeds onveilig wifi aanbieden? Dat hoeft echt niet meer”.

Publicroam is vanaf nu beschikbaar voor elke organisatie die haar bezoekers veilig toegang tot wifi wil bieden.

Kenmerken van publicroam

  • Publicroam zorgt voor een veilige verbinding tussen het apparaat en het wifi-accespoint
  • De dienst wordt toegevoegd aan de bestaande wifi-infrastructuur, als een extra authenticatievoorziening
  • Het werkt op basis van de standaard WPA2-Enterprise
  • Gebruikers worden centraal geauthentiseerd, via een RADIUS-koppeling met een beveiligde server
  • Bezoekers melden zich één keer aan via een aanmeldprocedure waarbij zij een username en password ontvangen
  • Na een eerste keer inloggen gaan bezoekers automatisch online bij alle wifi-gastnetwerken die aangesloten zijn op publicroam
  • Publicroam verzorgt alleen de authenticatie, het internetverkeer loopt via het bestaande wifi-netwerk
  • De dienst voldoet aan eisen van privacywetgeving. Gegevens worden niet gedeeld met derden zonder toestemming van de gebruiker
  • Publicroam is beschikbaar voor zowel publieke als private organisaties. Om ruimte te bieden aan investeringen in verdere groei en innovatie is gekozen voor een private ondernemingsvorm met een maatschappelijke doelstelling.

Meer weten over publicroam en de risico’s van openbare wifi.