29-10-2020

Promotieonderzoek Niels ten Oever over onzichtbare infrastructuren beschikbaar

Woensdag 28 oktober heeft Niels ten Oever, actief in het NLIGF-netwerk, zijn promotieonderzoek “Wired Norms: Inscription, resistance, and subversion in the governance of the Internet infrastructure” verdedigd aan de Universiteit van Amsterdam.

Tijdens zijn verdediging is Niels ingegaan op de rol van individuen en normen in internet governance, en hoe de toekomst van het internet bepaald wordt door de eigenzinnige mensen die haar infrastructuur onderhouden. In zijn dissertatie probeerde Niels een dieper begrip te verschaffen in hoe onzichtbare infrastructuren socio-technische ordening aanbrengen in onze samenleving en hoe dit de verdeling van welvaart, macht en mogelijkheden beïnvloedt.
Zijn volledige proefschrift is hier te vinden.

Ten Oever is al jaren actief in het NLIGF-netwerk. Voor zijn promotie had hij al een indrukkwekkende loopbaan. Zo was hij ‘Head of Digital’ bij de internationale NGO ARTICLE 19, waar hij het digitale programma heeft opgezet dat zich richt op het beschermen van mensenrechten in de architectuur en infrastructuur van het internet in governance-organisaties als de IETF, ICANN, IEEE en ITU. Daarvoor zette hij zich in voor de vrijheid van meningsuiting door radiostations op te zetten, apps te ontwikkelen en mensen te trainen in digitale veiligheid in onder meer Ethiopië, Somalië, Afganistan, Brazilië en Mexico voor Free Press Unlimited.

Internet governance

Cybercrime. Privacy. Toegankelijkheid. Mensenrechten. Cloud. Internet of Things. Het internet brengt niet alleen nieuwe mogelijkheden, maar ook blijvend vraagstukken met zich mee. Hoe gaan we daarmee om? Welke regels stellen we op... + Meer over Internet governance