10-10-2014

Programmeren: het lezen en schrijven van de toekomst

Amsterdam, 10 oktober 2014 – In Science Center NEMO is vanochtend de Nederlandse Codeweek 2014 van start gegaan. Tegelijkertijd startte het CodeUur op 12 basisscholen in 12 provincies. ICT’ers uit het bedrijfsleven brachten meer dan 300 leerlingen van groep 8 de fijne kneepjes van het programmeren bij. De initiatiefnemers, ECP en Kennisnet, roepen tijdens de Codeweek 2014 kinderen, jongeren, ouders en docenten op aan de slag te gaan met programmeren, hét lezen en schrijven van de toekomst. “Programmeren is dé vaardigheid van de 21e eeuw. Het stimuleert het logisch en gestructureerd denken en het zelflerende vermogen van kinderen, jongeren en volwassenen waardoor ze beter kunnen omgaan met digitale innovaties. Een vaardigheid met uitzicht op werk in een steeds sneller innoverende samenleving. In heel Europa is straks behoefte aan minimaal 1 miljoen mensen met excellente digitale vaardigheden”, zegt Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda).

Videostatement Eurocommissaris en initiatiefnemer van Codeweek in Europa, Neelie Kroes

ECP, Platform voor de informatie samenleving en Stichting Kennisnet benadrukken dat programmeren of coding niet alleen een vaardigheid is voor toekomstige programmeurs en ICT’ers, maar voor iedereen. “Jong en oud, man en vrouw, iedereen uit de beroepsbevolking moet de grondbeginselen van programmeren leren om voorbereid te zijn op de toekomst om daarmee beter om te gaan met innovaties in een wereld waar alles steeds meer digitaal gaat en wordt”.

6.800 openstaande ICT-vacatures in 2017

In Europa zijn naar verwachting op korte termijn meer dan 1 miljoen mensen nodig met excellente digitale vaardigheden. Uit onderzoek van CIO Platform Nederland, Digivaardig & Digiveilig en Nederland ICT (2014) blijkt dat de vraag naar ICT-professionals door technologische ontwikkelingen (de Cloud, Big Data en cybercrime) de komende jaren fors zal groeien. In 2017 zijn er bijvoorbeeld 6.800 openstaande ICT-vacatures.

Quote minister Henk Kamp, Economische Zaken:

“Websites, games en apps. In een steeds hoger tempo veroveren digitale middelen onze samenleving zowel privé als op de werkvloer. In alle sectoren van de arbeidsmarkt speelt technologie een groeiende rol. Het is daarom belangrijk dat jongeren ook op tijd ICT-kennis onder de knie krijgen. Door te leren programmeren, ontwikkel je vaardigheden waarmee je ook kansen voor jezelf creëert op de arbeidsmarkt. Deze campagne is een uitstekend initiatief om jongeren met programmeren in aanraking te brengen`.

Not for nerds

Volgens Kennisnet en ECP is programmeren ‘not for nerds’. “Kinderen leren door te programmeren essentiële vaardigheden die belangrijk zijn voor bijna alle beroepen. Wat kinderen ook willen worden van dokter tot designer en van cameraman tot automonteur overal heb je in de 21ste eeuw digitale vaardigheden nodig.” Tijdens de Codeweek 2014 starten kinderen op 12 basisscholen met het Codeuur, programmeren onder leiding van ICT ́ers. Het doel is om volgend jaar 100 scholen te laten deelnemen, in 2016 alle basisscholen. De brede coalitie die de Codeweek steunt, is ervan overtuigd dat het thema zowel in de publieke als de private sector speelt.

Europees initiatief

De Codeweek is een Europees initiatief van Vicepresident van de Europese Commissie, Neelie Kroes en haar ‘Young Advisors’. In de Europese Codeweek (11-17 oktober), worden door heel Europa nationale codeweken georganiseerd. Tijdens de eerste Europese Codeweek in november 2013, werden meer dan 300 programmeerevenementen georganiseerd in 26 deelnemende Europese landen. Dit jaar staat de teller op 1.000 activiteiten. Van 10 t/m 17 oktober worden er in Nederland activiteiten georganiseerd om kinderen en docenten kennis te laten maken en aan de slag te laten gaan met programmeren. De week wordt op vrijdag 17 oktober afgesloten met een 24-uurs Hackathon in Hilversum waarbij 100 jongeren vanaf 14 jaar worden uitgedaagd om vernieuwende apps, websites en andere digitale tools te ontwikkelen die het voor anderen makkelijk maakt om te leren programmeren. De Hackathon in Studio 3 in Hilversum wordt geopend door Eurocommissaris Neelie Kroes.

Online video’s rond de Codeweek 2014:

Trailer Codeweek 2014

Programmeur Nick Jordan (12) over programmeren

Over Codeweek 2014

ECP, Platform voor de informatie samenleving, en stichting Kennisnet zijn de initiatiefnemers van de Nederlandse Codeweek 2014. Codeweek wordt financieel mede ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Eurocommissaris Neelie Kroes is de initiatiefnemer van de Europese Codeweek. CodeUur (zie ook www.codeuur.nl) wordt georganiseerd door DutchBasecamp, Like to Share en Q42. De afsluitende Codeweek Hackathon wordt georganiseerd door digitaal bureau Hammerfest. Beeld en Geluid, Nederlands audiovisueel archief, heeft de Codeweek mede mogelijk gemaakt. Coderen is van groot belang bij het hergebruik van foto’s, films en tekstuele documenten door de creatieve industrie (www.beeldengeluid.nl). Meer informatie en het volledige programma van de Codeweek 2014 op www.codeweek.nl. De initiatiefnemers willen kinderen, jongeren en docenten tijdens de Codeweek 2014 stimuleren met programmeren aan de slag te gaan.