On Demand - Digitale inmenging in verkiezingen: probleem zonder oplossing

  • webinar

Voeg toe aan agenda 11/17/2020 13:00 11/17/2020 17:30 Europe/Paris On Demand – Digitale inmenging in verkiezingen: probleem zonder oplossing Kijk het webinar on demand! In samenwerking met NL IGF. H... https://ecp.nl/programma/digitale-inmenging-in-verkiezingen-probleem-zonder-oplossing/

Kijk het webinar on demand! In samenwerking met NL IGF. Het webinar is gedurende de hele dag te bekijken. Via deze link kunt u een vraaggesprek over digitale inmenging met Dennis Broeders kijken. Let op! Dit valt buiten de virtual venue van het ECP Jaarfestival.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 waren het toneel van Russische inmenging op vele niveaus: het hacken en publiceren van informatie en mails van de Clinton campagne en de Democratic National Congres en de sociale media activiteiten van Russische trolls die zich voordeden als Amerikanen om het debat te beïnvloeden. Of, en in welke mate, de verkiezingen zijn beïnvloed is niet te zeggen, maar buitenlandse inmenging in het nationale democratische proces is hoe dan ook zorgelijk. Bovendien gaat het niet alleen om de Verenigde Staten: inmenging in onder andere het Britse Brexit referendum en de Franse verkiezingen geven aan dat ook Europa zich moet wapenen.

In dit debat kijken we waar we nu staan – vier jaar na 2016 – en wat we kunnen doen tegen buitenlandse digitale inmenging in verkiezingen op technisch, politiek, diplomatiek en maatschappelijk niveau. Wat is de rol van de staat en wat is de rol van tech bedrijven? Marietje Schaake (Stanford University & Cyber Peace Institute), Ronald Prins (Kiesraad en Onderzoekraad voor de Veiligheid) en Carmen Gonsalves (Head International Cyber Policy, ministerie van Buitenlandse Zaken) gaan hierover met elkaar in debat. De discussie wordt ingeleid en gemodereerd door Dennis Broeders van The Hague Program for Cyber Norms (Universiteit Leiden).

Datum: dinsdag 17 november
Tijd: het webinar is gedurende de hele dag on demand te bekijken.

ECP Jaarfestival

Van dinsdag 17 t/m donderdag 19 november 2020 organiseerde ECP | Platform voor de InformatieSamenleving in samenwerking met een groot aantal partners het ECP Jaarfestival: een online meerdaags event over onze digitale same... + Meer over ECP Jaarfestival.

Betrokken Sprekers

Dennis Broeders