20-03-2013

Prins van Oranje geïnformeerd over het belang van Amsterdam als internetknooppunt en over ‘Big Data’

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander bezocht vandaag – 20 maart 2013 – als Lid van de Raad van Advies van ECP het grootste internetknooppunt ter wereld AMS-IX in het datacenter Equinix AM3 op Science Park in Amsterdam. Aansluitend bezocht hij SURFsara, waar het accent lag op het visualiseren van ‘Big Data’ voor wetenschappelijk onderzoek. ECP initieerde deze werkbezoeken.

 

De Prins kreeg een rondleiding door het duurzame en innovatieve datacenter AM3 van Equinix, een van de 12 datacenters waarin AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) actief is. Daar werd hem inzicht geboden in de aanwezige netwerken, internet exchanges en voorzieningen voor bedrijven die actief zijn in de digitale economie. De Prins sprak met diverse deskundigen over de omvang en het belang van de internetinfrastructuur in de regio Amsterdam. Ook kwam de positie die Amsterdam wereldwijd inneemt als internetknooppunt en de economische waarde van de (digitale) economie voor Nederland aan bod. Nederland neemt wereldwijd een toppositie in op het gebied van internetinfrastructuur. Ruim 550 nationale en internationale netwerken zijn aangesloten op het internetknooppunt van AMS-IX. 

 

Aansluitend bezocht de Prins SURFsara, het nationale High Performance Computing center voor de academische gemeenschap en het bedrijfsleven. In het Collaboratorium, een hightech visualisatieruimte, demonstreerden drie onderzoekers uit verschillende disciplines hun werk op een multifunctionele video wall. Duidelijk werd hoe simulaties en animaties inzicht helpen te vergroten in zeer omvangrijke databestanden, ofwel ‘Big Data’. Besproken zijn onderwerpen als het in kaart brengen van criminele netwerken, de distributie van live televisie via internet en onderzoek naar de stijging van de zeespiegel door klimaatveranderingen. 

 

 

Prins Willem-Alexander bezoekt het Collaboratorium, een high-tech visualisatiefaciliteit bij SURFsara op Science Park Amsterdam. Onderzoekers uit de wetenschap en het bedrijfsleven gebruiken deze ruimte om hun data te analyseren en visualiseren. Foto Frank van Beek/SURFsara

 

 

 

De Prins is sinds 2004 lid van de Raad van Advies van ECP. In 2012 bezocht hij het IT-beveiligingsbedrijf Fox-It over de wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van cybercrime. In 2011 bracht hij een bezoek aan Hendrik Pierson College in Zetten in het kader van hun project Internetgevaren en aan een cursuslocatie van SeniorWeb bezocht in verpleeghuis Stellinghaven in Oosterwolde (Friesland).