11-08-2016

Pokémon GO veiligheidstips door de DigiRaad

 10 veiligheidstips voor het spelen van Pokémon Go

Je hebt de app vast al op je telefoon staan. Waarschijnlijk heb je zelfs al flink wat Pokémon gevangen en begint je Pokédex behoorlijk vol te raken. Maar wist je dat er ook dingen zijn waar je rekening mee moet houden? Zoals het beschermen van je gegevens en privacy? Lees gauw verder voor wat tips en tricks.

1. Gebruik Pokémon Trainer Club in plaats van je Google account

Wie Pokémon Go wil spelen, moet de app volledige toestemming geven tot de camera, de exacte GPS-locatie en netwerkverbindingen. Wanneer je het spel begint te spelen en een nieuw account aanmaakt, creëer dan een nieuw Pokémon Trainer Club account en log niet in met je Google-account. Op deze manier worden er geen gegevens uitgewisseld tussen het spel en je Google-account.

2. Wees bewust van de data die het spel opslaat

De GPS-tracker in de app verzamelt uitgebreide gebruikersgegevens van elke speler. Volgens de voorwaarden behoudt de app zich het recht om persoonlijke informatie aan derden te verstrekken, bijvoorbeeld voor de veiligheid van spelers en reclame. Wie niet akkoord gaat met deze voorwaarden kan maar een ding doen: zonder Pokémon Go door het leven gaan.

3. Vermijd onnodige kosten

In principe kan je Pokémon Go volledig gratis spelen. Echter, naarmate je verder komt in het spel, merk je toch dat het handiger is om bepaalde items te bezitten. Bijvoorbeeld tasuitbreidingen (zodat je meer items en Pokémons kan dragen) en incubators die nodig zijn om eieren uit te laten komen. Items kunnen gekocht worden met Pokécoins die je in het spel kan verdienen of simpelweg aan kan schaffen met echt geld. Als ouder kan je in-app aankopen uitschakelen zodat je kind geen onverwachte kosten maakt.

4. Vermijd ongelukken en let op je omgeving

Het wordt uitgebreid aangehaald door het nieuws en ook bij het opstarten van de app krijg je de waarschuwing te zien: pas op wanneer je het spel speelt en let op je omgeving. En dat is niet voor niets, want soms worden spelers zo diep in het spel gezogen, dat er ongelukken gebeuren. Een handige tip is de trilfunctie van de app aan te zetten, zodat de telefoon trilt wanneer er een Pokémon in de buurt is. Aanzetten kan via de Pokébal > instellingen > trillen.

5. Pas op voor kwaadwillende mensen en laat je omgeving weten waar je bent

In recente media verschenen enkele nieuwtjes over jongeren die gelokt en bestolen werden. Kwaadwillende mensen zetten bijvoorbeeld lures aan wat veel en vaak speciale Pokémon naar dat gebied lokt. Vervolgens komen daar weer jongeren op af. Houd dit in gedachten en let goed op je spullen. Het beste (en vaak nog leuker ook) is om met vrienden op pad te gaan. Mocht je toch alleen gaan, laat dan iemand via de app weten waar je bent. Just in case.

6. Let op waar je je screenshots deelt

Op Facebook en andere sociale media worden vaak screenshots gedeeld. Echter zijn alle Pokémon graphics – dus zowel de kleine monsters als in-game items zoals een Pokéball of team badge – auteursrechtelijk beschermd. In de praktijk zal je niet snel problemen krijgen door het delen van een screenshot, maar toch handig om je hier even bewust van te zijn. Mocht je screenshots delen in openbare groepen, zorg dan dat er geen persoonlijke gegevens zichtbaar zijn zoals je spelersnaam of locatie.

7. Zorg voor voldoende accu – vooral wanneer je ’s avonds alleen bent

Zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt, gaat je accu snel leeg door het spelen van Pokémon Go. Zorg dat je een extra accu bij je draagt wanneer je op pad gaat, zodat je ’s avonds in het donker niet met een lege telefoon eindigt.