14-09-2009

PERSBERICHTEN: Second Life ideale omgeving voor sociologische experimenten

Second Life ideale omgeving voor sociologische experimenten

“Second Life is een ideaal laboratorium voor groepsdynamische processen en sociologische experimenten”. Dit stelde David de Nood, onderzoeker bij EPN, vanmorgen tijdens een vraaggesprek met de Hogeschool Windesheim over virtuele werelden. Gegeven de snelle opkomst van Second Life oriënteert EPN zich op de gevolgen en de mogelijkheden voor het bedrijfsleven en de overheid van deze ontwikkeling.

EPN stelt voor om als experiment op Second Life ‘eilanden’ in te richten die ‘bestuurd’ worden door politieke partijen. Vanuit de beginselen van deze partijen kunnen dan wetten en regels worden ontwikkeld. Zo ontstaat een rijke digitale proeftuin voor de politiek en samenleving, waarin de ontwikkeling van sociale en sociologische processen zijn te volgen.

Uit een onderzoek van EPN is onlangs gebleken dat in Second Life sociale controle en zelfregulering deels de wet- en regelgeving uit de fysieke wereld vervangen (de studie ‘Second Life – het Tweede Leven van Virtual Reality’, gepubliceerd in oktober).
De vertaling in het Engels van dit rapport is inmiddels beschikbaar. Veel buitenlandse organisaties, waaronder universiteiten en bedrijven, tonen er belangstelling voor (onder andere Persbureau Reuters, dat permanent een virtuele verslaggever in Second Life heeft).

Inmiddels raakt ook het Nederlandse bedrijfsleven overtuigd van de mogelijkheden van virtuele werelden. Zij benutten die onder meer als medium om klanten te bereiken en om de consument bij de productontwikkeling te betrekken. Onlangs werd bekend dat de ABN-AMRO Bank en Philips Design in Second Life stappen. Volgens EPN gaat Second Life een fase in waarin veel grote bedrijven zich in cyberspace begeven. Gegeven deze ontwikkeling heeft EPN besloten een onderzoek te verrichten naar de belangstelling onder de top-100 Nederlandse bedrijven voor de zakelijke mogelijkheden van Second Life.

Nadere informatie: info@ecp-epn.nl