17-01-2013

PERSBERICHT: Genomineerden Nationale App Prijs bekend

Den Haag, 17 januari 2013 – AbelLife, Tijdbalk.nl en OmgevingsAlert zijn genomineerd voor de Nationale App-prijs 2013. Zij strijden om de prijs van 12.500 euro, bedoeld voor de beste bestaande toepassing (app) die gebruikmaakt van een databron van de overheid. De Nationale App-prijs is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken dat daarmee het hergebruik van overheidsdata wil bevorderen. Op 24 januari aanstaande maakt minister Blok van  Wonen en Rijksdienst de winnaar bekend tijdens het iBestuur Congres. De organisatie van de wedstrijd is in handen van ECP, Platform voor de InformatieSamenleving.

 

In totaal zijn er 26 inschrijvingen voor de Nationale App-prijs binnengekomen. De jury heeft deze inzendingen beoordeeld op originaliteit, potentieel, businessmodel, bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Hier zijn drie genomineerden uit naar voren gekomen:

 

1. AbelLife: dit is een applicatie voor Android en iPhone met meer dan 300 wandel- en fietsroutes. De jury omschrijft deze app als overzichtelijk, mooi en met veel potentieel. Ook het businessmodel is goed, er wordt onder andere samengewerkt met KRO en Menzis, die een vouchercode aan hun leden kunnen aanbieden waarmee een route gratis te downloaden is. Daarnaast kunnen consumenten ook tegen betaling routes downloaden.

2. Tijdbalk.nl: met deze applicatie kan er een tijdlijn gemaakt worden met eigen (familie)foto’s en open cultuurdata, zoals historische foto’s of filmpjes. De jury vindt dat deze app goed gebruikmaakt van open cultuurdata en denkt dat veel gebruikers dit een interessante app zullen vinden en er veelvuldig gebruik van zullen maken. 

3. OmgevingsAlert: deze applicatie geeft inzicht in welke vergunningaanvragen in iemands buurt spelen, variërend van een sloop-, bouw- of kapvergunning tot een milieuvergunning. Op deze manier kan gemakkelijk het  overzicht worden bewaard (met behulp van een alert-functie) zonder de huis-aan-huis bladen te hoeven volgen. Helaas is deze applicatie nog maar voor een beperkt aantal gemeenten beschikbaar maar de app is volgens de jury goed uitgewerkt en er is een goed doordacht businessmodel voor gemaakt. 

 

De komende weken gaat de jury opnieuw in beraad om uit deze drie genomineerden de winnaar te kiezen.
 

In de jury zitten John Post (Platform Open Data), Paul Suijkerbuijk (data.overheid.nl), Valerie Frissen (topsector creatieve industrie/TNO), Brigitte Zonneveld (ministerie van Economische Zaken) en Edwin Rijkaart (medeoprichter Buienradar).

 

Apps op basis van open data

De Europese markt voor overheidsdata werd in 2006 reeds geschat op 27 miljard euro. Steeds meer overheden (op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau) ontplooien initiatieven om deze data die door overheden verzameld zijn, open te stellen. Ook in Nederland. Het ontsluiten, combineren en visualiseren van deze open data maakt nieuwe diensten en inzichten mogelijk. Dit stimuleert innovatie en creëert waarde. Het ministerie van Economische Zaken wil daarom het (her)gebruik van open data van de overheid bevorderen en looft 12.500 euro uit aan de beste bestaande Nederlandse applicatie waarbij gebruikgemaakt wordt van tenminste één databron van de overheid. De prijs staat open voor alle soorten bestaande, werkende en te gebruiken toepassingen: apps voor het web, sociale media, telefoon, tablet, api, etc. Demo’s van apps of ideeën van apps kunnen niet meedingen naar deze prijs.

 

Over de Nationale App-prijs

De prijs is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Ook het bedrag van 12.500 euro wordt door het ministerie ter beschikking gesteld. ECP – Platform voor de InformatieSamenleving – ondersteunt het ministerie, mede vanuit het Platform Open Data dat bij ECP is ondergebracht. ECP heeft het Platform Open Data opgericht om hergebruik van niet-privacygevoelige (overheids)data te bevorderen door met hergebruikers het gesprek te voeren om tot aanvullende eisen te komen voor datasets. Zo is het bijvoorbeeld nodig te weten welke datasets in potentie interessant zijn voor het bedrijfsleven en welke eisen het bedrijfsleven hieraan stelt.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.nationaleappprijs.nl.