10-04-2009

Openbare bibliotheken omarmen voorlichtingspakket Veilig Internetten voor ouders en kinderen

Digivaardig & Digibewust en kabel- en mediabedrijf UPC Nederland hebben op 1 april jongstleden een speciaal voorlichtingspakket dat veilig internetten moet bevorderen beschikbaar gesteld aan alle Openbare Bibliotheken van Nederland. Dit zogenaamde Gezinspakket eSafety staat boordevol informatie en leerzame spelletjes voor ouders en kinderen.

 

Hans van Velzen, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), nam namens alle Openbare Bibliotheken het Gezinspakket eSafety op 1 april in ontvangst van Ritchy Drost, Financieel Directeur van UPC Nederland. "De Openbare Bibliotheken in Nederland willen fungeren als betrouwbare wegwijzer in een dynamisch medialandschap," aldus Van Velzen. "Het eSafety pakket helpt kinderen de risico’s van internet te herkennen en ouders hun kinderen veilig te laten internetten," aldus Ritchy Drost.

 

Het Gezinspakket eSafetypakket
Het Gezinspakket eSafety is gericht op het hele gezin en bestaat uit twee delen. Eén deel bevat uitvoerige informatie voor ouders. Zij zijn er doorgaans van doordrongen dat ze een belangrijke taak hebben bij het begeleiden van kinderen op het web. Middels het Gezinspakket eSafety helpen UPC en Digivaardig & Digibewust ouders om hun kind veilig te laten surfen. Ouders leren onder meer hoe kinderen zich gedragen op internet, in welke situaties zij verzeild kunnen raken en hoe zij als ouders veilig internetten bij hun kinderen kunnen bevorderen.

 

Het andere deel is een werkboek speciaal gericht op kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Aan de hand van stickers, vragen en oefeningen wordt kinderen spelenderwijs geleerd wat veilig internetten is. Zo krijgen zij tips hoe zij het best hun online-profiel vorm kunnen geven (informatie over onder meer hun leeftijd en hobby’s), hoe om te gaan met online-contact met onbekenden en wat de gevolgen kunnen zijn van online-pesten.

 

Het Gezinspakket eSafety is een initiatief van Insafe (Europees netwerk ter bevordering van esafety, mede gefinancierd binnen een programma van de Europese Commissie) en is in meerdere Europese landen uitgebracht. Zowel UPC als Digivaardig & Digibewust hebben bijgedragen aan het tot stand komen van het pakket. De Vereniging van Openbare Bibliotheken en UPC Nederland zijn partner in Digivaardig & Digibewust, een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven en overheid om het aantal mensen dat niet of nauwelijks digitale vaardigheden heeft terug te brengen en het verantwoord en veilig gebruik van digitale middelen wil stimuleren.

 

Het is ook te downloaden en te bestellen op www.upc.nl/gezinspakket