24-01-2013

OmgevingsAlert wint Nationale App-prijs 2013!

Op 24 januari heeft minister Blok voor Wonen en Rijksdienst de Nationale App-prijs overhandigd aan het bedrijf Andersteboven voor haar app OmgevingsAlert. Volgens de jury is OmgevingsAlert de beste Nederlandse bestaande toepassing (app) waarbij  gebruik gemaakt  wordt van een databron van de overheid. Daarmee wint het bedrijf 12.500 euro. De Nationale App-prijs is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken dat met het uitreiken van de prijs het hergebruik van overheidsdata wil bevorderen. De organisatie van de wedstrijd is in handen van ECP, Platform voor de InformatieSamenleving. De uitreiking vond plaats tijdens het iBestuur congres.

 

Minister Blok was in zijn toespraak enthousiast over de inzendingen. “Ik ben erg onder de indruk van het aantal inschrijvingen voor de app prijs, maar liefst 26. Dit zegt wel iets over de creativiteit en inventiviteit van de Nederlandse ICT-professionals en daar ben ik trots op.”

 

OmgevingsAlert (www.omgevingsalert.nl) scoorde volgens de jury het hoogst op originaliteit, potentie, businessmodel, bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De applicatie geeft inzicht in welke vergunningaanvragen in iemands buurt spelen, variërend van een sloop-, bouw- of kapvergunning tot een milieuvergunning. Op deze manier kan gemakkelijk het  overzicht worden bewaard in de eigen buurt (met behulp van een alert-functie) zonder de huis-aan-huis bladen te hoeven raadplegen. De applicatie is nu nog voor slechts een beperkt aantal gemeenten beschikbaar, maar heeft volgens de jury potentie om uit te breiden dankzij een goed doordacht businessmodel. Bovendien is het voor gemeenten zeer eenvoudig zich aan te sluiten om zo ook hun data laagdrempelig  ter beschikking te stellen aan de burger.

 

De overige twee genomineerde apps waren AbelLife, een wandel- en fietsrouteapplicatie die ook offline gebruikt kan worden, en Tijdbalk.nl, waarmee een tijdbalk gemaakt kan worden met eigen en historische foto’s of filmpjes. Zij vielen niet in de prijzen maar kregen wel een eervolle vermelding. De jury van de Nationale App-prijs bestond uit John Post (Platform Open Data), Paul Suijkerbuijk (data.overheid.nl), Valerie Frissen (topsector creatieve industrie/TNO), Brigitte Zonneveld (ministerie van Economische Zaken) en Edwin Rijkaart (medeoprichter Buienradar).

 

Apps op basis van open data

De Europese markt voor overheidsdata werd in 2006 reeds geschat op 27 miljard euro. Steeds meer overheden (op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau) ontplooien initiatieven om deze data die door overheden verzameld zijn, open te stellen. Ook in Nederland. Het ontsluiten, combineren en visualiseren van deze open data maakt nieuwe diensten en inzichten mogelijk. Dit stimuleert innovatie en creëert waarde. Het ministerie van Economische Zaken wil daarom het (her)gebruik van open data van de overheid bevorderen en looft 12.500 euro uit aan de beste bestaande Nederlandse applicatie waarbij gebruikgemaakt wordt van tenminste één databron van de overheid. De prijs staat open voor alle soorten bestaande, werkende en te gebruiken toepassingen: apps voor het web, sociale media, telefoon, tablet, api, etc. Demo’s van apps of ideeën van apps kunnen niet meedingen naar deze prijs.

 

Over de Nationale App-prijs

De prijs is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Ook het bedrag van 12.500 euro wordt door het ministerie ter beschikking gesteld. ECP – Platform voor de InformatieSamenleving – ondersteunt het ministerie, mede vanuit het Platform Open Data dat bij ECP is ondergebracht. ECP heeft het Platform Open Data opgericht om hergebruik van niet-privacygevoelige (overheids)data te bevorderen door met hergebruikers het gesprek te voeren om tot aanvullende eisen te komen voor datasets. Zo is het bijvoorbeeld nodig te weten welke datasets in potentie interessant zijn voor het bedrijfsleven en welke eisen het bedrijfsleven hieraan stelt.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.nationaleappprijs.nl. 

 

 

 

Bekijk hieronder een video waarin de drie genomineerden zich voorstellen.