23-02-2012

NL IGF, internetvrijheid en cyber security

Het jaarlijkse Internet Governance Forum (IGF) vindt dit jaar plaats van 6 tot en met 9 november 2012 in Baku, Azerbeidzjan. Dat maakte de Multistakeholder Advisory Group van het forum vorige week bekend.  Het hoofdthema van het IGF 2012 wordt: Internet Governance for sustainable human, economic and social development.

Het Nederlandse Internet Governance Forum organiseert ook dit jaar weer tal van activiteiten om het belang van het IGF te adresseren in Nederland ten einde een goede vertegenwoordiging op mondiale forum te creëren.
Dit jaar heeft het NL IGF twee mondiale thema’s als speerpunt aangewezen:  vrijheid van internet & mensenrechten en publiek private samenwerking bij cyber security.

 

Vrijheid van internet en mensenrechten

 

Er wordt steeds meer geworsteld met het vrije internet. Enerzijds is internet de mascotte van de vrijheid en kent het (letterlijk) geen grenzen anderzijds denken overheden er steeds vaker over om sociale media aan banden te leggen wanneer deze worden gebruikt om criminele activiteiten te organiseren.  Het internet in Iran en China is feitelijk al een ‘intranet’ geworden.  Maar ook in de UK gingen stemmen voor meer controle op sociale media. Wanneer is de invloed van dit vrije medium zo groot dat het een gevaar vormt voor de maatschappij? Is controle dan een uitkomst? En welke invloed heeft technologie op burgerrechten?  Uniek is het onderzoek dat D66-Europarlementariër Marietje Schaake gaat uitvoeren naar internetvrijheid in de wereld. Nog niet eerder liet Europa zo’n onderzoek uitvoeren. Het werk moet uitmonden in een resolutie over burgerrechten in het digitale tijdperk. We volgen de ontwikkelingen en gaan ter voorbereiding op het mondiale forum graag al in Nederland het debat aan.

 

Cyber security

 

Creditcardgegevens gelekt, klantgegevens op straat en wachtwoorden gehackt. Digitale veiligheid is het gesprek van de dag. Voor het eerst heeft de Nederlandse overheid een strategie ontwikkeld op het complexe onderwerp ict-beveiliging. Overheid en bedrijfsleven gaan schouder aan schouder samenwerken om de weerbaarheid tegen ICT-verstoringen en cyberaanvallen te vergroten. Een samenhangende aanpak is noodzakelijk en essentieel voor dit groeiend (internationaal) probleem. In Nederland staat publiekprivate samenwerking bij deze aanpak voorop. Daarom is een Cyber Security Raad geïnstalleerd waarin alle relevante partijen van de overheid en het bedrijfsleven vertegenwoordigd zijn en is er een Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) opgericht, waar alle partijen bij elkaar komen om (dreigings)informatie, kennis en expertise uit te wisselen en te delen. Ontwikkelingen als cyberspionage, cybercrime, cyberterrorism en cyberwarfare, maar ook verstoringen door technisch of menselijk falen, vragen om een gezamenlijke aanpak en inspanning.   Nederland wil als steeds belangrijke digital gateway van Europa haar kennis en ervaring op het publiekprivate terrein delen en spiegelen.

 

NL IGF Event

 

Wegens het succes van en de grote belangstelling voor het NL IGF event in juni 2011 wordt ook dit jaar een NL IGF event georganiseerd waarbij verschillende partijen op uiteenlopende onderwerpen workshop en debatten organiseren. Dit jaar zal het event in september plaatsvinden. Binnenkort wordt hierover meer bekend gemaakt via nligf.nl.  Maar heeft u al ideeën of wilt u al een discussieonderwerp aansnijden, schroomt u niet om het platform www.nligf.nl hier alvast voor te benutten, mail ons via nligf@ecp.nl.
 
Over NL IGF & IGF


NL IGF is opgericht door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, SIDN en ECP om het belang van het IGF in Nederland te benadrukken en de bekendheid van het Forum te vergroten.
 
Het Internet Governance Forum (IGF) is een jaarlijks terugkerend multistakeholder platform voor discussie en afstemming over de toekomst van het internet. Behalve beleidskwesties rond het bevorderen van duurzaamheid, veiligheid, stabiliteit en de ontwikkeling van internet, is het IGF ook een belangrijke plek om nieuwe opkomende kwesties, risico’s en uitdagingen te signaleren en onder de aandacht te brengen van relevante partijen. De belangrijkste en ook meer controversiële elementen van internet governance worden tijdens de jaarlijkse internationale bijeenkomsten van het IGF uitgebreid besproken.
 
Het NL IGF wil de uitkomsten van dit internationale forum een goede inbedding geven in het nationale beleid en maar ook tijdens het IGF een Nederlandse stem  laten horen en belangrijke Nederlandse thema’s inbrengen. NL IGF is bedoeld voor bedrijven, non-profitorganisaties, overheid, politici en alle andere belanghebbenden die waarde hechten aan internationale samenwerking en kennisdeling rondom het internetdebat en die het belang van het Internet Governance Forum onderstrepen. In 2012 vindt de jaarlijkse bijeenkomst plaats van 6 tot en met 9 november in Baku, Azerbeidzjan.