08-06-2011

Nieuw internetprotocol getest op wereld IPv6 dag

Leidschendam, 8 juni 2011 – Vandaag is het wereldwijde IPv6 dag. Dit betekent dat grote internetwebsites zoals Facebook, Youtube, Yahoo!  en Google hun diensten voor één dag zowel via IPv4 als IPv6 leveren. Het doel van deze dag is om het nieuwe internet protocol (IPv6) te promoten bij Internet service providers, hardware fabrikanten, operating systems en internet bedrijven. De IPv6 Task Force draagt bij aan dit initiatief van de Internet Society (ISOC) omdat hiermee extra aandacht komt voor IPv6.

 

Uniek initiatief
Eindgebruikers van IPv6 kunnen vandaag meer websites dan anders via IPv6 bereiken. Omdat het uniek is dat zoveel internetwebsites gezamenlijk op één dag via IPv6 te bereiken zijn wordt er gedurende deze dag ook getest wat de impact is van het aanzetten van IPv6 bij populaire websites. Volgens Erik Huizer, voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force, is het niet voor niks dat dit unieke initiatief is ontstaan: "De urgentie van IPv6 wordt steeds groter. We zien wel dat het de bekendheid rondom IPv6 stijgt maar de daadwerkelijke implementatie blijft nog achter. Ik raad organisaties aan zo snel mogelijk een impactanalyse en stappenplan te maken om IPv6 op korte termijn te kunnen invoeren." 

 

Nut van IPv6 test
Deze test van overschakelen van IPv4 naar IPv6 wordt gedaan om de koudwatervrees bij website eigenaren weg te nemen door te laten zien dat IPv6 werkt. Daarnaast is deze test er om mogelijke problemen bij gebruikers aan het licht te brengen en tegelijkertijd ook op te lossen. De test wordt maar 1 dag gehouden zodat alles geïnventariseerd kan worden in 24 uur. Daarna gaat IPv6 weer even uit op de deelnemende websites zodat er ruimte ontstaat om de problemen op te lossen. Daarna kan later dit jaar IPv6 permanent aangezet worden.

 

Onbereikbare websites
De meeste eindgebruikers zullen vandaag geen hinder ondervinden van de wereldwijde IPv6 dag. De verwachting is dat 0,03 procent van de eindgebruikers wereldwijd last ondervindt van deze IPv6 dag, voor Europa en Nederland  wordt dit percentage zelfs nog lager geschat. Internet service providers, hardware fabrikanten en internet bedrijven zullen de hele dag monitoren welke problemen er ontstaan. Daarnaast wordt er in Amsterdam op het Science Park (in samenwerking met RIPE NCC) 24 uur lang gemonitord.

 

Overschakeling van IPv4 naar IPv6
De huidige IP-adressen zijn gebaseerd op Internet Protocol versie 4. Dit protocol kan ongeveer 4 miljard adressen aan. De wereldwijde organisatie die deze adressen uitgeeft heeft in februari gecommuniceerd dat deze adressen op zijn.  Er is echter een oplossing er is namelijk een verbeterd Internet Protocol beschikbaar. Dit is Internet Protocol versie 6 (IPv6) en deze beschikt over nagenoeg ongelimiteerde aantallen adressen beschikt (2 tot de macht 128). IPv6 is ingebouwd in de meeste moderne computers en software, maar wordt nog niet veel gebruikt omdat het  tot nu toe de meeste Internet Service Providers geen IPv6 ondersteunen. Maar IPv6 is de enige manier waarop het internet kan blijven groeien nu de IPv4-adressen op zijn.