17-10-2014

Neelie Kroes sluit Codeweek 2014 met Hackathon af

Tijdens de Hackathon, georganiseerd door Young Creators en Hammerfest, gaan 100 talentvolle designers en developers van 12 tot 25 jaar in teams de strijd met elkaar aan om in 24 uur vernieuwende apps, websites en andere digitale tools te ontwikkelen. De tools moeten het programmeren of coding makkelijker maken. Tijdens de Hackathon publiceren de teams hun hacks op een online hackspace waardoor de Young Creators Community tijdens de 24 uur input aan de teams kan geven. De winnaars van de Young Creators Hackathon kunnen een trip naar Google Ventures in Londen winnen.

Neelie Kroes, Eurocommissaris (Digitale Agenda): “Leren programmeren zou een recht moeten zijn voor elk kind, evenals leren lezen en schrijven. Programmeervaardigheden zijn steeds belangrijker, in alle beroepen. In ruim meer dan de helft van de Europese landen is programmeren geen onderdeel van het curriculum: werk aan de winkel.”

Young Creators Hackathon organisatoren Boy Lokhoff (Hammerfest) en Bastiaan Zwanenburg (Young Creators) zijn blij dat het event, met als thema ‘Teaching friends how to code’, gestart is. “De Hackathon biedt jongeren de kans zich razendsnel te ontwikkelen, maar ook kansen om het ondernemen onder de knie te krijgen. We hebben deze digitale talenten nodig in onze digitale economie die steeds belangrijker wordt. De deelnemers zijn afkomstig van de Young Creators Community dus ik reken op fantastische apps, sites en andere tools waar Nederland beter mee kan leren programmeren. We hopen dat de teams de jury, met daarin Hoofd van het Cabinet van mevrouw Kroes, Constantijn Van Oranje-Nassau, zal verrassen. Constantijn Van Oranje-Nassau zal zaterdag ook de prijs uitreiken.”

Arie van Bellen, directeur ECP, Platform voor de informatie samenleving: “De hackathon is een prachtige afsluiting van de Codeweek 2014. Hier programmeren de grootste talenten van Nederland, maar de afgelopen week zijn bijna 42.000 leerlingen van 1.600 basisscholen via de toolkit aan de slag gegaan met programmeren. Het laat zien dat ook docenten inzien dat programmeren een vaardigheid is waar op school aandacht aan moet worden geschonken.”

Over Codeweek 2014
ECP, Platform voor de informatie samenleving, en Stichting Kennisnet zijn de initiatiefnemers van de Nederlandse Codeweek 2014 (10 t/m 17 oktober). Eurocommissaris Neelie Kroes is de initiatiefnemer van de Europese Codeweek. De afsluitende Codeweek Hackathon wordt georganiseerd door digitaal bureau Hammerfest. Meer informatie en het volledige programma van de Codeweek 2014 op www.codeweek.nl.

Over Hammerfest en Young Creators, organisatoren Hackathon
De deelnemers van de Hackathon zijn afkomstig uit de Young Creators community. Een unieke kweekvijver (+ 3.200 leden) van jonge ondernemers en developers die elkaar helpen met ondernemen en projecten, maar ook online brainstorms houden voor bedrijven als Google. Hammerfest is een creatief digitaal bureau uit Amsterdam. Meer info op www.youngcreators.co en www.hammerfest.co

De Codeweek wordt financieel mogelijk gemaakt door: ECP, Digivaardig & Digiveilig, eSKills for Jobs 2014, Kennisnet, Beeld & Geluid, Dutch Basecamp, Hammerfest, Kennisnet, Like to Share, Mediawijzer.net, Microsoft, Mijn Kind Online, Ministerie van Economische Zaken, Science Center Nemo, Say Yeah – Motion Media, SIDN, SIG, UPC.