14-11-2013

Nederland voortrekker op het gebied van e-factureren

Simplerinvoicing, dat vandaag (14 november) tijdens het Jaarcongres van ECP is gelanceerd, is de doorbraak op het gebied van digitaal factureren. Voor het eerst worden alle verschillende aanbieders van elektronisch factureren via een netwerk met elkaar verbonden. Hierdoor kan iedereen op een simpele en betrouwbare manier e-factureren. Waar in Europa je ook woont, want het netwerk is gemaakt volgens Europese standaarden. Vandaag is het innovatieve netwerk officieel gelanceerd in Den Haag door Bertholt Leeftink, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie bij het Ministerie van Economische Zaken – tevens initiator van Simplerinvoicing.

Eenvoudig en kostenbesparend
Het concept van Simplerinvoicing is eenvoudig: aanbieders van elektronisch factureren delen hetzelfde netwerk waardoor het niet langer uitmaakt of zender en ontvanger met hetzelfde systeem werken, of dezelfde provider hebben. E-factureren wordt net zo makkelijk als bellen of mailen, er is alleen nog uitwisseling van een adres nodig. Nederland is het eerste land dat e-factureren op deze wijze implementeert. Het netwerk is gericht op iedereen: van zender tot ontvanger, van ZZP’er tot grote bedrijven. Ontvangers hebben minder werk en zenders een grotere kans op snelle betaling en minder fouten. Het e-factureringsproces wordt aanzienlijk versneld, het gaat gepaard met significant minder handelingen en is daardoor ook kostenbesparend: zo kan er 20 tot 50 procent aan administratiekosten worden bespaard.

Overheid faciliteert
Het initiatief voor Simplerinvoicing komt uit de markt, maar de overheid faciliteert het project en heeft de 13 reeds betrokken marktpartijen gemobiliseerd. Bertholt Leeftink: “De haalbaarheid van het idee achter Simplerinvoicing is in 2012 door ons onderzocht. Er bleek voldoende draagvlak te zijn in de markt om dit op  te pakken met een selecte groep van 13 koplopers en overheidsdienstverlener Logius. De rol van de overheid is zuiver faciliterend hierin. De markt heeft het zelf gedaan en blijft het doen. In zijn soort is Simplerinvoicing uniek: het is nog nooit eerder zo gedaan met een dergelijk afsprakenstelsel. Ook worden Europese standaarden gebruikt, zodat het niet uitmaakt in welk land je zit.”  

Over Simplerinvoicing
SimplerInvoicing is een samenwerking tussen 13 leidende Nederlandse en Finse e-invoicing en accountsoftware-providers, die allen streven naar massale adoptie van e-facturatie. Deze partijen zijn: PostNL, Ricoh Nederland, Exact, Acceptemail, Anachron, Basware, BlueM, eVerbinding, Moneybird, TIE Kinetix, Tieto, Unit4, ZET Solutions en Logius, die namens de overheid participeert. Meer partijen gaan meedoen in 2014, zodat eind 2014 honderdduizenden bedrijven Simplerinvoicing kunnen gebruiken. Doordat elektronisch factureren ook hoog op de Digital Agenda van de EU staat, wordt SimplerInvoicing gesteund door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken. Voor meer informatie en filmpje: www.simplerinvoicing.org