08-05-2021

In de versnelling: Nederland gaat voor een koppositie op het vlak van AI

Artificiële Intelligentie (AI) inzetten om de economie aan te jagen en maatschappelijke problemen op te lossen. Dat is het gezamenlijke doel van de ruim 400 partijen die deel uitmaken van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). En dankzij ondersteuning vanuit het Nationaal Groeifonds hebben zij nu een mooie uitgangspositie om de noodzakelijke versnelling en schaalvergroting te realiseren.

Chips worden steeds krachtiger en goedkoper. Ook de kosten voor het verzamelen en opslaan van data blijven dalen. AI-systemen beschikken daardoor over steeds meer data en rekenkracht. Vandaag de dag zijn er bijvoorbeeld al zelflerende algoritmen die dokters helpen om goede diagnoses te stellen of die aangeven hoe we in Nederland het gebruik van pesticiden in de landbouw kunnen terugdringen. Ook commerciële bedrijven maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden van AI. Denk bijvoorbeeld aan de zelfsturende robots die in magazijnen onvermoeibaar producten bij elkaar zoeken. En wie weet waar AI in de toekomst toe in staat is.

De juiste partijen verbinden

AI biedt dus mooie kansen. En in Nederland hebben we al een sterke basis. Wetenschappelijk gezien staan we internationaal hoog aangeschreven op het vlak van AI. Maar omdat we in ons land tot dusver nog te weinig in praktische AI-toepassingen hebben geïnvesteerd, dreigen we toch een achterstand op te lopen. Het goede nieuws: we kunnen nog steeds een koppositie bemachtigen op het vlak van AI. Alleen moeten we dan wel de juiste partijen met elkaar verbinden en samen versnellen. En dat is precies wat de Nederlandse AI Coalitie momenteel al doet.

Ruim 400 enthousiaste deelnemers

De Nederlandse AI Coalitie bestaat uit veel verschillende partijen. Naast grote bedrijven en multinationals, zijn vele mkb’ers, startups, kennis- en onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden onderdeel van de coalitie. Ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn van de partij. Met de inzet van ruim 400 deelnemers en een kickstartfinanciering heeft de Nederlandse AI Coalitie de afgelopen anderhalf jaar al een mooie basis gelegd.

 

Lees het volledige artikel op de website van de Nederlandse AI Coalitie.

Artificial Intelligence

Kunstmatige Intelligentie (of AI, Artificial Intelligence) is geen futuristische revolutie die ons ineens overkomt. Jaren geleden is deze ontwikkeling onze samenleving al binnengekomen. Beetje bij beetje zal het een grotere rol ga... + Meer over Artificial Intelligence