11-03-2019

Nationale Werkconferentie Digitaal Samenleven

Hilversum, 11 maart 2019. Bedrijven, overheid, onderwijs, maatschappelijke instanties en wetenschap slaan de handen ineen om Nederland digitaal vaardiger te maken. Dit werd vandaag bekendgemaakt tijdens de Nationale Werkconferentie Digitaal Samenleven, de voorloper op de conferentie Nederland Digitaal die op 21 maart zal plaatsvinden.

De samenleving digitaliseert en heeft zich verweven in ons dagelijks bestaan. Deze digitalisering vraagt om andere vaardigheden om optimaal te kunnen profiteren van nieuwe kansen en tegelijkertijd bewust te zijn van potentiële risico’s. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen? Hoe vinden jongeren een balans tussen 24/7 online zijn en fysiek contact? Hoe helpen we ouderen om op een veilige manier online zaken te regelen, zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven? Beschikken leraren over de juiste kennis en middelen om leerlingen bewust te laten zijn van de digitale wereld? En op welke manier kunnen bedrijven ondersteunen om uiteindelijk toe te werken naar een evenwichtige digitale samenleving?

Het doel van de bijeenkomst was om input te verzamelen voor een gezamenlijk actieplan dat zowel de kansen als de (sociale) uitdagingen van een digitale samenleving adresseert. Jeroen Hoencamp, CEO VodafoneZiggo en initiatiefnemer van de conferentie: “Wij zien dat digitalisering effect heeft op alle aspecten van ons leven. Het is belangrijk dat men hier goed mee omgaat. We nemen hierin onze verantwoordelijkheid en roepen op tot samenwerking.’’

Inmiddels hebben al 17 organisaties* zich aangesloten en beloven te investeren en zich in te zetten op dit thema. Tijdens de conferentie Nederland Digitaal op 21 maart presenteren staatssecretaris Knops en prinses Laurentien de eerste plannen. Prinses Laurentien: ‘’Om een beweging te starten is het belangrijk om constant in gesprek te blijven met de mensen om wie het gaat. Oplossingen kunnen we alleen samen bedenken.’’ Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beaamt dit: ‘’Iedereen moet kunnen meedoen in een samenleving die steeds verder digitaliseert. Het is geweldig om als overheid samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties deze uitdaging concreet aan te pakken. We laten daarbij niemand achter.’’

*VodafoneZiggo, Number 5 Foundation, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Beeld en Geluid, Xerox, Logius, Zorgverzekeraars Nederland, Interpolis, Koninklijke Bibliotheek, Samsung, NS, Kamer van Koophandel, Caiway, Google, ING en Manifestgroep. Meer informatie over de Nationale Werkconferentie Digitaal Samenleven vindt u hier.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video