30-04-2014

Minister Jet Bussemaker ontvangt eerste exemplaar DigiDuck

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft op 30 april het eerste exemplaar van de DigiDuck ontvangen, een speciale Donald Duck die in het teken staat van programmeren. Uit handen van een aantal kinderen kreeg zij deze speciale Donald Duck-editie, die in een oplage van 300.000 wordt verspreid. Met het initiatief wordt aandacht gevraagd voor de noodzaak om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan het leren programmeren.

Minister Jet Bussemaker hoopt dat de speciale uitgave meer jongeren enthousiast maakt voor techniek: “De DigiDuck nodigt kinderen uit tot nieuwsgierigheid, tot doordenken en doorvragen. Om samen met elkaar of met je ouders aan de hand van het verhaal te praten over hoe dingen werken. Wat het verband is tussen a en b? Vaardigheden die kinderen goed kunnen gebruiken in de 21e eeuw.”

Meer aandacht voor programmeren

In Zweden leren kinderen al op de basisschool te programmeren, zij het niet verplicht. In Engeland komt die verplichting er volgend schooljaar wel; Groot-Brittannië is het eerste land ter wereld waar kinderen vanaf hun vijfde tot het einde van de middelbare school moeten leren programmeren. Ook in Nederland moet het onderwijs hier meer aandacht aan besteden, vinden de initiatiefnemers van de DigiDuck. Deze speciale Donald Duck laat Nederlandse kinderen op een speelse manier met ‘programmeren’ kennismaken.

Tekort aan goede ict’ers

Het bedrijfsleven heeft een tekort aan goede ict’ers. Recent onderzoek toont aan dat Europa in 2015 kampt met meer dan een half miljoen onvervulde vacatures voor IT-professionals. Dat ligt voor een groot deel aan een gebrek aan jongeren met technische vaardigheden. Ze worden onvoldoende opgeleid. De vraag naar programmeurs zal in de toekomst verder toenemen. Des te belangrijker is het dat we kinderen er al op een jonge leeftijd voor interesseren.

 

Vaardigheden voor de 21ste eeuw

Daarnaast leer je door te programmeren belangrijke vaardigheden die essentieel zijn voor het functioneren in de 21st eeuw. Dit thema is bovendien een van de pijlers van het recent gelanceerde edutainment label Duckwise van Donald Duck Weekblad.

Initiatiefnemers

De DigiDuck is een initiatief van Donald Duck Weekblad/Sanoma, Kennisnet, Digivaardig & Digiveilig, KPN, Microsoft en SIDN. Donderdag 1 mei wordt de DigiDuck meegestuurd met de totale oplage van de ‘nieuwste beroepen editie’ van Donald Duck Weekblad, met als thema “geef je dromen de ruimte…”. Ditmaal staat Alexander Klöpping centraal.

 
Ook Tineke Netelenbos (voorzitter ECP en Digivaardig & Digiveilig) was aanwezig bij de uitreiking en liet zich informeren over coderen.