11-02-2014

Meldknop.nl krijgt directe noodlijn met Facebook, Instagram, Twitter en Youtube

 

Aanleiding

 

Afgelopen maanden schrok Nederland op van een grote zaak rondom webcammisbruik en van het verhaal van een 13 jarige jongen die slachtoffer is geworden van online gegevensmisbruik. Naar aanleiding hiervan heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ), ECP, de onafhankelijke stichting waar het publiekprivate programma Digibewust is belegd, gevraagd afspraken te maken met bedrijven als Facebook, Twitter en Google over hoe zij jongeren kunnen helpen bij uitzonderlijke problemen op hun platformen.

 

Hulpinstanties blijven eerste aanspreekpunt

 

Hulpinstanties die te maken hebben met jongeren die problemen hebben op internet, zoals de Kindertelefoon, Helpwanted, Pestweb en Mijn Kind Online blijven het eerste aanspreekpunt voor deze jongeren en hun ouders. “In veel gevallen zal blijken dat deze instanties voldoende hulp kunnen bieden”, aldus Marjolijn Bonthuis van Meldknop.nl. Wanneer deze organisaties tegen uitzonderlijke problemen oplopen en problemen ondervinden met het klachtensysteem van de social media bedrijven, dan kunnen zij vanaf 11 februari contact opnemen met Meldknop.nl.

 

Voorzichtigheid geboden

 

De “trusted flagger” status van Meldknop.nl lost niet alle uitzonderlijke online problemen op. De deelnemende partijen zijn overeengekomen dat content die via Meldknop.nl wordt gerapporteerd, met voorrang wordt verwijderd. Het blijft in geval van online verspreiding naar andere platformen of websites erg lastig om ‘foute’ content te beheersen. Het advies van Marjolijn Bonthuis van Meldknop.nl is dan ook om voorzichtig te blijven met, en goed na te denken over wat je van jezelf of anderen online zet.

 

Safer Internet Day

 

Op 11 februari is het Safer Internet Day. Op deze jaarlijks terugkerende dag wordt in meer dan 70 landen in de wereld aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. Op Safer Internet Day wordt in Amsterdam een evenement georganiseerd. Het thema van 2014 is ‘Let’s create a better internet together’. Safer Internet Day is een initiatief van de Europese Commissie. Meer informatie is te vinden op www.saferinternetday.nl

 

Over Meldknop.nl

 

Meldknop.nl is een initiatief van het publiekprivate Digibewust en het Meldpunt Kinderporno op Internet. Digibewust wil het veilig en verantwoord gebruik van internet en van computer, mobiele telefoons, en andere digitale middelen stimuleren. Digibewust is onderdeel van het programma Digivaardig & Digiveilig dat een samenwerkingsverband is tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Dit programma wordt (financieel) ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, de Europese Commissie en diverse bedrijven (KPN, UPC, NVB, IBM, SIDN, Vodafone en Ziggo).