19-01-2017

Meer dan 200 organisaties openen deuren tijdens eerste nationale e-healthweek

Het ministerie van VWS en ECP | Platform voor de Informatiesamenleving organiseren samen met 220 partners uit heel Nederland voor het eerst de nationale e-healthweek van 21 t/m 27 januari. Veel Nederlanders weten niet wat e-health precies inhoudt of voor hen kan betekenen. Terwijl digitale toepassingen de zorg voor patiënten kunnen verbeteren en preventie en het monitoren van gezondheid gemakkelijker maken. Tijdens de e-healthweek kunnen mensen zelf de mogelijkheden van e-health ervaren. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn trekken door Nederland om activiteiten te bezoeken.

Slimme technologie voor zorg in eigen omgeving

“Het gebruik van e-health maakt ontzettend veel mogelijk”, aldus minister Schippers. “Vanuit het comfort van je eigen huiskamer de zorg ontvangen die je nodig hebt of langer zelfstandig wonen in een ‘slim huis.’ Tijdens de e-healthweek laten allerlei organisaties zien wat zij doen en kunnen om de zorg beter en voor de patiënt zelf vaak eenvoudiger te maken. Ik roep iedereen op dat deze week zelf te gaan ervaren.” Francine (39) heeft een chronische aandoening aan haar immuunsysteem en weet uit ervaring wat e-health voor patiënten kan betekenen. “Ik ben sinds een aantal jaren in behandeling bij vier artsen in drie verschillende ziekenhuizen en ik reis meerdere keren per maand naar deze verschillende ziekenhuizen. Een digitaal spreekuur zou mij enorm veel tijdwinst opleveren en stress verminderen. Ook moet ik bij bijna elk bezoek bloed prikken en regelmatig ontlasting inleveren. Dit kan veel efficiënter door deze maandelijkse onderzoeken op één locatie te laten plaatsvinden – bij het lab in mijn woonwijk – en de uitslagen digitaal te delen met alle specialisten.”

Van wachtkamer naar woonkamer

E-health maakt het mogelijk dat de zorg zich kan verplaatsen van de wachtkamer naar de woonkamer. Denk hierbij aan slimme apps die helpen je conditie te verbeteren, beeldbellen met je huisarts of GPS-technologie die gebruikt wordt voor dementerenden waarmee zij veilig alleen naar buiten. “Al deze innovaties kunnen nu al worden gebruikt, maar veel Nederlanders kennen ze niet of weten niet wat het voor hen kan betekenen. Door mensen kennis te laten maken met e-health hopen wij dat zij steeds meer innovatieve toepassingen gaan gebruiken of er om vragen bij hun zorgverlener”, aldus Arie van Bellen, directeur van ECP.

Meer dan 200 partners

Van zaterdag 21 t/m vrijdag 27 januari organiseren VWS en ECP samen met meer dan 200 organisaties in Nederland e-health activiteiten. Van een E-Health Avenue in het AMC, ‘slimme huizen van de toekomst’ voor ouderen en dementerenden, een pop-up e-healthwinkel op Hoog Catharijne tot theatervoorstellingen en workshops. Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten op www.ehealthweek.net.