10-04-2014

Media Ukkie dagen van start (9-18 april)

Op 15 april wordt ook de Media Ukkie Award uitgereikt voor de beste Nederlandse app voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Marjolijn Bonthuis – adjunct directeur van ECP / Digibewust – is juryvoorzitter. ECP is sinds de start van Mediawijzer.net een van de vijf toonaangevende organisaties die dit mediawijsheid expertisecentrum aanstuurt, samen met Kennisnet (expertisecentrum voor ICT in het onderwijs), Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NTR (omroeporganisatie) en het Sectorinstituut voor Openbare Bibliotheken (SIOB).

Media zijn niet meer weg te denken uit het gezin. Ook baby’s, peuters en kleuters komen in aanraking met media en spelen met kinderapps op tablets en smartphones. Maar hoe kun je hier als ouder of opvoeder slim mee om gaan? Leveren deze media wel een bijdrage aan de ontwikkeling van jonge kinderen in de leeftijd 0-6 jaar? Dit jaar organiseert Mediawijzer.net voor de derde keer de Media Ukkie Dagen. Ouders/opvoeders worden tijdens de tiendaagse campagne voorzien van tips en doorverwezen naar sites met gevalideerde informatie over mediaopvoeding. Daarnaast ontvangen kinderopvanginstellingen, bibliotheken en centra voor Jeugd en Gezin informatie over mediaopvoeding voor de pedagogisch medewerkers zodat ook zíj ouders/opvoeders kunnen ondersteunen.

Media Ukkie Award
Op 15 april reikt Mediawijzer.net voor de derde keer de Media Ukkie Award uit voor de beste Nederlandse app voor ukkies van 0-6 jaar. Tientallen apps zijn door de vakjury beoordeeld op aantrekkelijkheid, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De apps ‘Jop gaat naar school’, ‘Noa’s sterren’ en ‘Zzz’ zijn door de vakjury genomineerd. Lees meer over de genomineerden en de award op www.mediaukkies.nl.

Media Ukkie Land
In Media Ukkie Land gaan kinderen via het zogenaamde Sokkenpad op avontuur en worden ze geprikkeld om te spelen. Ouders volgen hen via het Schoenenpad en zien hoe zij op verschillende manieren verleid worden door de media. Waarom stelt Dora steeds een vraag? Waarom krijgt alles in kinderseries van die grote ogen? Waarom wil je kind hagelslag met Piet Piraat op de verpakking? Waarom blijven je kinderen aan de buis gekluisterd? Lees meer.

Oók tijdens de Media Ukkie Dagen
Tijdens de Media Ukkie Dagen worden ouders, opvoeders en professionals on- en offline geïnformeerd over mediaopvoeding. Er zijn lezingen en workshops in lokale bibliotheken. Voor professionals uit de kinderopvang wordt op 15 april het symposium ‘Ukkies, hun brein en mediaopvoeding’ georganiseerd. Daarnaast komen twee onderzoeken uit: ‘Iene Miene Media’ naar het mediagebruik en – gedrag van kinderen van 0 tot 8 jaar, en ‘Media in de kinderopvang’ – een onderzoek naar mediagebruik en opname hiervan in het beleid op Nederlandse kinderdagverblijven.