08-05-2017

Marjolijn Bonthuis als expert bij BNR Ask me Anything

Op maandag 24 april stond de uitzending Ask me Anything van BNR met Jörgen Raymann in het teken van jongeren en internet. Aanleiding was het onderzoek van Girlscene onder 3000 meisjes, waaruit bleek dat 7 op de 10 tienermeisjes geen moeite blijken te hebben met het versturen van naaktfoto’s. Luisteraars kunnen vragen stellen via Twitter, Facebook of email. Of telefonisch- live in de uitzending.
Marjolijn Bonthuis was namens ECP en Veiliginternetten.nl te gast, samen met Liesbeth Hop, oprichter en directeur van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij en Yodi Boon, die als deskundige bij scholen langsgaat om jongeren sociale mediawijsheid bij te brengen.
Vragen waren oa:
Hoe mediawijs zijn jongeren eigenlijk? Wat is sexting? Hoe voorkom je digitaal pesten? Hoe herken je een groomer? Moeten we sociale media niet afschaffen?
Het belangrijkste advies van Marjolijn komt eigenlijk altijd op hetzelfde neer: blijf met jongeren in gesprek. Over wat ze doen en vooral ook meemaken op het internet, al dan niet via hun mobiele telefoon die doorgaans een verlengstuk van hun arm is geworden. Over internet en seks (sexting), ethiek, grenzen, taalgebruik, uitsluiting….  Internet is een heel belangrijk, zo niet onmisbaar, onderdeel van hun (en ons?!) leven. Als volwassenen hoeven we niet altijd alles te snappen, maar we kunnen wel luisteren en begeleiden.
Terugluisteren kan hier.