28-01-2016

Lancering Online Cursus Big Data (MOOC) op Smart Industry Jaarevent 4 februari

Volgens initiatiefnemer Eric van Tol -aanjager op het Doorbraakproject Big Data en directeur van het Big Data Expert Centre aan de Fontys Hogeschool- zijn tools als deze MOOC Big Data erg welkom. “Ondernemend Nederland moet meer dan nu gebeurt data delen en ermee experimenteren. Dit om te ontdekken waar de winst voor zijn of haar type bedrijf precies zit. Deze MOOC voorziet in een eerste informatiebehoefte en is een prima springplank om als ondernemer de eerste stappen te zetten.”

De MOOC Big Data is een initiatief van het Doorbraakproject Big Data in samenwerking met het Big Data Value Center, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, de Kamer van Koophandel, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Economische Zaken, SURFSara en TNO.

Bekijk hier alvast de trailer:

Klantinzicht, fraudedetectie en cybercrime

Big Data speelt een steeds grotere rol in de innovatie van producten en diensten. Denk aan een beter klantinzicht, efficiëntere werkprocessen maar ook fraudedetectie en het bestrijden van cybercrime. Grote bedrijven en platforms als Amazon en Alibaba zijn hiermee al volop mee bezig. Maar ook het Midden- en Kleinbedrijf kan profijt hebben van Big Data. Een pionier is Floridata – een collectief van sierteelthandelaren- die dankzij het onderling uitwisselen van data nu heel snel de wanbetalers kan identificeren. Een ander voorbeeld is Spotcap, een financieel- technologische start-up die met messcherpe analyses (rond de 860.000 datapunten per aanvraag) kredietverstrekking doet voor MKB-ers en ZZP-ers.

Denk groot, start klein

Om er achter te komen welke mogelijkheden big data biedt, is het belangrijk om te experimenteren met data. Wat gebeurt er als ik het ene databestand combineer met het andere en wat levert het mij op aan nieuwe inzichten? Van Tol raadt ondernemers aan hun data te verrijken door data te delen met andere bedrijven, te profiteren van alle gratis data die beschikbaar zijn of zelf meer informatie te verzamelen, bijvoorbeeld via sensortechnologie.

De ambitie van Eric van Tol is het MKB wegwijs te maken in de enorme mogelijkheden van big data, de juiste kennis bij te brengen en ze te enthousiasmeren ermee aan de slag te gaan. ’Denk groot, start klein’ is zijn advies. De MOOC Big Data is hiervoor een handige handvat.

Meer over de MOOC Big Data

In de MOOC Big Data praat Big data strateeg Mark van Rijmenam (Oprichter Datafloq en promovendus aan de University of Technology Sydney) de MKB-er in een uur bij over de mogelijkheden en kansen van Big Data. Hij legt uit wat Big Data is, welke trends en technieken er zijn en hoe je als ondernemer de eerste stappen kunt zetten. Verder komen aanjager Van Tol en experts van de Kamer van Koophandel (Ruud Mannaart), TNO /Big Data Value Centre (Jessica Doorn), TULPinteractive (Jan Willem Tulp) en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving (Maartje Breeman) aan het woord. Zij gaan uitgebreid in op het Internet of Things, voorspellingstechnieken, datavisualisatie en de omgang met (persoons) gegevens.

De MOOC Big Data bevat Movietrader, een tool om interactiviteit aan films te geven. Zo kan de kijker al naar gelang zijn interesse heel makkelijk van de ene naar de andere aflevering klikken en krijgt hij vragen over de behandelde onderwerpen gepresenteerd. Ook is er een app verkrijgbaar zodat de MOOC ook onderweg kan worden bekeken.

Lancering 4 februari Smart Industry Jaarevent

De MOOC Big Data wordt donderdag 4 februari gelanceerd op het Smart Industry Jaarevent in Apeldoorn. Alvast een voorproefje? Bekijk de trailer. Houd vanaf 4 februari deze site in de gaten voor alle afleveringen of kijk op www.ecp.nl, www.kvk.nl, www.tno.nl, www.mkb.nl en www.movietrader.nl.

Meer over de Doorbraak Big Data
Het Doorbraakproject Big Data wil ondernemers informeren over de voordelen van Big Data en biedt hiervoor concrete handvatten waaronder de website www.doorbraakmetbigdata.nl met inspiratieverhalen, tools en een kennisbank, de MOOC Big Data en hands-on bijeenkomsten waarin ondernemers onder begeleiding van experts aan de slag kunnen met hun eigen datasets.

Het Doorbraakproject Big Data is een publiek-private samenwerking. In het project participeren het Big Data Value Center, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, de Kamer van Koophandel, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Economische Zaken, SURFSara en TNO. Meer informatie: www.doorbraakmetbigdata.nl