17-11-2011

Laatste voorlopers IPv6 ontvangen IPv6 award

Op 17 november, tijdens het jaarcongres van ECP-EPN, heeft de Nederlandse TaskForce IPv6 voor de derde en laatste keer op rij de IPv6 Awards uitgereikt aan twee organisaties en één particulier die de awareness en adoptie van IPv6 het afgelopen jaar aanzienlijk hebben bevorderd. De TaskForce vraagt op deze manier aandacht voor de noodzakelijke overstap van Internetprotocol versie  4 (IPv4) naar IPv6. Omdat de IPv4 internetadressen halverwege 2012 op zijn, is deze overstap volgend jaar zo urgent dat er dan simpelweg geen voorlopers meer zijn om te eren met een IPv6 award. De IPv6 awards worden volgend jaar dan ook niet meer uitgereikt.

Winnaars
Organisaties konden zich de afgelopen maanden inschrijven om mee te dingen naar een IPv6 award en te laten zien dat zij voorlopen op het gebied van IPv6. De Nederlandse IPv6 TaskForce constateert dat er steeds meer  Internet Service Providers (ISP’s) en andere organisaties bezig zijn met de overstap naar en  implementatie van IPv6. Bij het selecteren van de winnaars heeft de TaskForce gelet op motivatie, relevantie, toewijding, implementatie en impact.  De winnaars per categorie zijn:

 

Categorie Profit: AVM. AVM onderscheidt zich door een bevlogen inzet op het gebied van IPv6. Al jaren lang beseft AVM het belang van de apparatuur bij de consumenten thuis in het transitiepad naar IPv6 en heeft AVM het voortouw genomen in het bieden van oplossingen.
 
Categorie Non-profit: Stichting Mailserver Whitelist. Het idee van whitelisting op IPv6 maakt op elegante wijze gebruik van de introductie van IPv6 om een spantribnetwerk te verkrijgen. Hoewel de jury niet overtuigd is dat whitelisting de ideale oplossing is tegen spam, waardeert de jury de creativiteit en de positieve uitstraling voor IPv6.
 
Categorie IPv6 Personality: Sander Steffann. Al jarenlang toont Sander een bevlogen inzet voor IPv6. Als consultant, als werkgroepvoorzitter bij Ripe en als auteur van een uitstekend document over IPv6-nummerplannen, wat de implementatie van IPv6 in vele organisaties helpt versnellen. 
 

AVM heeft al geruime tijd IPV6 geïmplementeerd in haar producten. De routerproducten van AVM, de FRITZ!Boxen, ondersteunen native IPv6 alsmede diverse tunnelprotocollen. De afgelopen maanden is er veel werk verricht met de implementatie van DS.Lite. Met deze techniek krijgt de router alleen een IPv6-WAN-adres en wordt het IPv4 verkeer door de Ipv6-verbinding getunneld. Hiermee is het voor providers mogelijk om door te groeien, ook als hij geen Ipv4-blokken meer heeft. AVM maakt met de IPv6-implementatie Ipv6 eenvoudig mogelijk voor de consument, en draagt daarmee bij tot een meer succesvolle start van de moeizame Ipv6 uitrol.

Stichting Mailserver Whitelist is opgericht met als doel het voorkomen van spam over IPv6 zodra IPv6 breed in gebruik is. IP blacklisting speelt nog altijd een grote rol in het filteren van e-mail. Met IPv6 zijn er te veel publieke IP-adressen om goed te kunnen blijven blacklisten. De Stichting houdt een database bij van mailservers die op IPv6 draaien om zo mail van niet-mailservers (bots) gemakkelijk te kunnen weren. Tevens is het schaalprobleem van IPv6 hiermee opgelost omdat blacklisting alleen hoeft te worden toegepast op de beperkte set van aangemelde IPv6 adressen.


Laatste uitreiking

De IPv6 awards zijn dit jaar voor de laatste keer uitgereikt. De reden hiervoor is dat er volgens de Nederlandse Taksforce IPv6 volgend jaar simpelweg geen voorlopers meer zijn. Aangezien de verwachting is dat in juni 2012 de Europese  IPv4-adressen op zijn, betekent dit dat het tegen die tijd voor organisaties niet langer een keuze is om met de overstap op IPv6 bezig te zijn, maar een noodzaak om problemen te voorkomen.


Uitreiking  van de awards
De uitreiking van de IPv6 awards 2011 vond plaats tijdens het Jaarcongres ECP-EPN. De awards werden uitgereikt onder leiding van Erik Huizer, voorzitter van de Nederlandse TaskForce IPv6. De prijzen zijn aangeboden door SIDN, SURFnet, Stratix, Stichting NLnet, KPN en TNO en liepen uiteen van een week lang consultancy of een laptop met een jaar lang mobiel internet tot aan geldbedragen tot 15.000 euro.

 

Van IPv6 naar IPv4
De Nederlandse TaskForce IPv6 heeft de IPv6 awards in 2009 in het leven geroepen om bijzondere implementaties die de awareness en adoptie van IPv6 bevorderen in het zonnetje te zetten en daarmee aandacht te vragen voor de noodzakelijke overstap naar IPv6 . IPv6 gaat op korte termijn IPv4 vervangen. Het is dan ook belangrijk dat Nederlandse bedrijven, overheden, internet serviceproviders, universiteiten, hogescholen en ook particulieren gaan beseffen dat de overstap noodzakelijk is en dat zij tijdig maatregelen kunnen en moeten nemen om deze overstap mogelijk te maken