16-11-2018

Kunstenaar Sjoerd ter Borg en ontwerper Mark Jan van Tellingen winnen Icarus Award 2018

Op het Jaarcongres ECP 15 november ontvingen kunstenaar Sjoerd ter Borg en ontwerper Mark Jan van Tellingen de Icarus Award 2018 voor hun werk ‘Beach Umbrella’. Deze award wordt ieder jaar uitgereikt aan een jonge kunstenaar die via kunst aandacht vraag voor de soms dunne lijn tussen technologie en ethiek. De Icarus Award is een initiatief van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving in samenwerking met online opinietijdschrift deFusie.net, een platform voor jonge denkers en makers, Brave New World en In4Art.

In de video installatie ‘Beach Umbrella’ categoriseert een computer de stad Seoul (Korea) aan de hand van Street View archieven. Het analyseert het verleden, heden en de toekomst van een eigenaardig object dat veelal wordt gebruikt door kleine ondernemers en straatverkopers: de strandparasol. Beach Umbrella is onderdeel van het onderzoek “Aesthetics of Exclusion” in samenwerking met Melvin Wevers van het KNAW en Thomas Smits van Radboud Universiteit Nijmegen.

“Terwijl de archieven van de stad groeien, groeien ook de mogelijkheden om er wat mee te doen. De technieken van analyse ontwikkelen hard: Je kan nu computers leren objecten, patronen en kleuren te herkennen en daar voorspellingen mee te doen.”- Sjoerd ter Borg

“De jury roemde dit werk unaniem als ‘slim en goed uitgewerkt’”, las Tineke Netelenbos voor uit het juryrapport. “Interessant om groepen in kaart te brengen die we voor die tijd niet in kaart konden brengen, uitgewerkt in een helder en visueel aantrekkelijk verhaal. Als tool voor antropologisch onderzoek zit dit werk op het snijvlak van wetenschap en kunst en loopt het voorop in de trend Art en Science.”

Winnaars Sjoerd ter Borg en Mark Jan van Tellingen ontvingen naast de Award ook een geldprijs van 1000 euro en een interview in deFusie.net.

Technologie-kunstexpositie

Op het Jaarcongres ECP in de Fokker Terminal Den Haag werd tevens voor de vierde keer een technologie-kunstexpositie georganiseerd waar de toekomst van onze informatiesamenleving wordt bevraagd.