27-01-2016

Jongeren, seks en internet – Safer Internet Day 2016

Symposium Jongeren, seks en internet
Tijdens het symposium kunnen jeugdhulpverleners zich door diverse deskundigen laten informeren over  onderwerpen als de effecten van sociale media op hoe jongeren zichzelf en hun lichaam zien, sexting en shame sexting, digitale liefde, en vooral hoe je daar als hulpverlener en coach iets mee moet en kan in de ondersteuning van jongeren (en ouders) in de internetopvoeding. Ook geeft Rosa Birch van Facebook een presentatie, is er interactief theater van theatergroep Playback en is op de informatiemarkt divers aanvullend informatiemateriaal te vinden.

Meer informatie en aanmelden: www.saferinternetday.nl.

Onderzoek
ECP laat onderzoek uitvoeren naar wat jongeren meemaken op sociale media of bijvoorbeeld via WhatsApp. Ontvangen zij wel eens discriminerende berichten, nare kettingberichten, of filmpjes waarin iemand voor schut wordt gezet? We vragen jongeren naar wanneer zij een foto of video sexy vinden, of ze wel eens sexy (naakt)foto’s hebben ontvangen of gedeeld (van zichzelf of iemand anders), of ze wel eens online hebben geflirt, of zij vinden dat zogenaamd sexy contact via internet/sociale media bij deze tijd hoort, en hoe ze daar mee omgaan. De resultaten komen beschikbaar op de Safer Internet Day.

Safer Internet Day 2016
De Safer Internet Day is een jaarlijks terugkerende dag (iedere tweede dinsdag van februari) waarop in meer dan 100 landen in de wereld aandacht wordt gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. Tijdens de Safer Internet Day 2016 staat het thema ‘Play your part for a better internet!’ centraal. De dag is een initiatief van de Europese Commissie (Better internet for kids Programm, DG Information Society) en wordt gecoördineerd door Insafe, het Europese netwerk van Safer Internet Centers. Er zijn 30 Safer Internet Centers, één in ieder van de 27 lidstaten en ook in IJsland, Noorwegen en Rusland. Deze Safer Internet Centers bestaan uit een Awareness Center, Helpline en Hotline. In Nederland vormen Veiliginternetten.nl (ondergebracht bij ECP) en het Meldpunt Kinderporno op Internet het Safer Internet Center. Zij vragen in Nederland aandacht voor deze dag.

Bekijk voor een overzicht van internationale activiteiten de website van de Europese Safer Internet Day: www.saferinternetday.org.