Digitale autonomie: digido of digidon't

Elk jaar brengt het Internet Governance Forum (IGF) belanghebbenden van over de hele wereld samen om enkele van de meest urgente kwesties op het gebied van Internet Governance te bespreken. Om de Nederlandse bijdrage aan de discussie voor te bereiden organiseerden ECP en het NL IGF de afgelopen maanden een drieluik over Digitale autonomie, met als tweede event een paneldiscussie op het ECP Jaarfestival 11 november j.l., in samenwerking met Agentschap Telecom (AT).

In de discussie werd ingegaan op de voordelen en eventuele risico’s van digitale autonomie met een panel, geleid door Roelof Meijer (SIDN), bestaand uit Niels ten Oever (UvA), Peter Verkoulen (Gaia-X), Mark Esseboom (IBM), en Eelco Vriezekolk (AT). Naast standaardisatie, techniek en geopolitiek achter internetinfrastructuur ging het debat deels in op de afhankelijkheid van Nederland van niet-Europese partijen op het gebied van infrastructuur en applicaties.

Praat mee en meld u aan voor het IGF

Binnen Europa zien we een beweging naar meer digitale autonomie, gebaseerd op een gedistribueerd, federatief systeem. Op wat voor manier kunnen we het open en vrije karakter van het Internet behouden, en tegelijkertijd meer digitale autonomie bereiken? Wat zijn de gevolgen van digitale autonomie op de internetinfrastructuur? En wat zijn de gevolgen van internetinfrastructuren op interoperabiliteit van systemen?

De sessie op het ECP Jaarfestival is het tweede onderdeel van een drieluik over digitale autonomie. Op donderdag 14 oktober j.l. organiseerde ECP een Deelnemersspecial over “Soevereiniteit in tijden van AI”. Vanuit het NL IGF wordt op dinsdag 7 december tijdens het mondiale Internet Governance Forum (IGF) een workshop georganiseerd over “The risks of pursuing digital autonomy”, waarbij meer vanuit internationaal perspectief wordt gekeken.

Meld u nu nog aan voor het IGF dat 6 t/m 10 december 2021 plaatsvindt in Katowice, Polen en online te volgen is.

De sessie terugkijken kan hieronder:

Internet governance

Cybercrime. Privacy. Toegankelijkheid. Mensenrechten. Cloud. Internet of Things. Het internet brengt niet alleen nieuwe mogelijkheden, maar ook blijvend vraagstukken met zich mee. Hoe gaan we daarmee om? Welke regels stellen we op... + Meer over Internet governance