26-11-2010

IPv6 awards uitgereikt

De Nederlandse TaskForce IPv6  op heeft 25 november jongstleden voor de tweede keer op rij de IPv6 awards uitgereikt, tijdens het Jaarcongres ECP-EPN. Door voorlopers op het gebied van IPv6 op deze manier in het zonnetje te zetten wil de  Nederlandse TaskForce IPv6 aandacht vragen voor de noodzakelijke overstap van IPv4 naar IPv6. Over 98 dagen zijn de Internetadressen (IPv4) op.

 

Winnaars van de awards
De uitreiking van de IPv6 awards 2010 vond plaats tijdens het Jaarcongres ECP-EPN. De prijzen (geldbedragen tot 15.000 euro, een week lang consultancy en twee laptops met een jaar lang mobiel internet) werden ter beschikking gesteld door SIDN, SURFnet, Stratix, Stichting NLnet, XS4all en KPN en uitgereikt onder leiding van Erik Huizer, voorzitter van de TaskForce IPv6. 

 

Internet Service Providers: XS4ALL
Als ISP biedt XS4ALL native IPv6 aan haar klanten aan. Zowel de pilot als de lancering hebben veel media-aandacht opgeleverd. Dit is de awareness rondom IPv6 ten goede gekomen.

 

Bedrijfsleven: GeenStijl
Volgens de jury is GeenStijl.nl een vooraanstaande en energieke site die veel bezoekers genereert. GeenStijl draait al ruim een jaar (met hulp van provider Prolocation) op IPv6. Recentelijk zijn gelieerde sites (zoals Dumpert.nl) ook overgezet naar native IPv6.

 

Overheid & Not-for-profit: Ministerie van Algemene Zaken
Het ministerie van Algemene Zaken heeft een award gewonnen met de nieuwe website www.rijksoverheid.nl die vanaf de lancering IPv6 ondersteunt. Deze website vervangt per 1 januari 2011 de 16 corporate websites van alle ministeries.

 

Onderwijs & Onderzoek: Studenten Net Twente
De award in deze categorie gaat naar Studenten Net Twente. Zij hebben de Internetvoorziening voor de studentenhuisvesting van de UTwente naar IPv6 overgezet en het resultaat volgens de jury op uistekende wijze gedocumenteerd.

 

Publicatie en Opleidingscurriculum: NGN
NGN heeft in deze categorie gewonnen met ‘Het IPv6 handboek voor de IT Professional’ dat hoog scoorde op relevantie, omvang en impact.Deze publicatie is in december 2009 verschenen.

 

Aanmoedigingsprijs: Pieter-Tjerk de Boer
Pieter-Tjerk de Boer was genomineerd in de categorie “Publicatie & Onderzoek”. Hij heeft daar niet gewonnen maar de jury vond zijn inspanningen rondom het vak “Telematicawerken” aan de Universiteit Twente een aanmoedingingsprijs waard. Met name waardeert de jury de originele insteek dat het collegemateriaal alleen via IPv6 te benaderen is.

 

IPv6 op de “pas toe of leg uit”-lijst voor open standaarden
Naast de uitreiking van de IPv6 awards werd door Nico Westpalm van Hoorn, voorzitter van het forum Standaardisatie, bekend gemaakt dat IPv6 op de voor de overheid geldende “pas toe of leg uit”-lijst voor open standaarden is geplaatst. Met het plaatsen van IPv6 op deze lijst is het voor de overheid verplicht om de IPv6 functionaliteit mee te nemen in inkoop- en verandertrajecten. SURFnet heeft, in nauwe samenwerking met de IPv6 TaskForce, de IPv6 standaard ingediend voor deze lijst. De IPv6 TaskForce is dan ook erg verheugd over deze stimulerende maatregel ten aanzien van IPv6.

 

Van IPv4 naar IPv6
De TaskForce IPv6 heeft de IPv6 awards in het leven geroepen om de voorlopers op het gebied van IPv6 te belonen en daarmee aandacht te vragen voor de overstap naar IPv6. IPv6 gaat op korte termijn IPv4 vervangen. Het is dan ook belangrijk dat Nederlandse bedrijven, overheden, internet service providers, universiteiten, hogescholen en ook particulieren gaan beseffen dat de overstap noodzakelijk is en dat zij tijdig maatregelen kunnen en moeten nemen om deze overstap mogelijk te maken. 

 

Zie ook http://www.ipv6-taskforce.nl/awards/