Vandaag in de spotlight: Generatie iPhone

Begin deze week kondigde Apple de iPhone 15-telefoons aan. Deze nieuwe generatie voldoet aan de Europese wetgeving die telefoonmakers verplicht om vanaf 2024 een USB-C-poort te bieden in hun smartphones. Daardoor zou men niet langer verschillende kabels voor meerdere apparaten hoeven te gebruiken.

Toen Apple ons in 2007 introduceerde aan de eerste iPhone die ons toegang gaf tot 2G internet veranderde de smartphone markt totaal. Apple was echter niet de eerste producent van de smartphone.

De eerste smartphone kwam ongeveer 30 jaar geleden uit in Amerika. De IBM Simon had een touchscreen, fax en semafoon. Deze gadget had geen succes in Nederland. Het toestel was té vernieuwend voor 1992.

Begin jaren 90 stapte Nokia ook over op de telecommunicatie markt. In 1992 kwam hun eerste draagbare GSM-telefoon uit en in 1994 volgde de Nokia 2100 mét de iconische Nokia-beltoon. Eén van de eerste mobiele telefoons met de mogelijkheid tot 3G internet, was de Nokia 6650. Nokia liep eind jaren 90 ver voor op zijn concurrenten Motorola en Apple, maar in het nieuwe millennium kwam hun succes langzaam tot een eind door de introductie van de iPhone.

Om klokslag 00.00 uur op 11 juli 2008 opende de T-Mobile Shop aan de Lijnbaan in Rotterdam voor de verkoop van de eerste iPhone 3G die uitkwam in Nederland. T-Mobile deed destijds onderzoek naar de iPhone gebruiker. De gemiddelde iPhone klant was een man (76%), jonger dan 40 jaar (70%), in bezit van een zwarte iPhone 3G met 16GB (45%). Sinds de aanschaf van hun iPhone 3G is 73% van de gebruikers meer gebruik gaan maken van mobiel internet waarvan 96% dagelijks, bleek uit het onderzoek van T-Mobile.

Hoewel de nieuwste generatie iPhone voorzien is van een sleek design en USB-C-poort moeten we niet vergeten dat de iPhone 3G ons handige apps voor navigeren en mobiel bankieren bracht. Én wellicht nutteloos, maar toch een lange tijd de meest populaire app in de App Store, iBeer.

__________________________________

 

Bron: United Consumers – Eerste mobiele telefoon: wanneer kwam de eerste smartphone uit?

25 jaar ECP

ECP bestaat 25 jaar, reden voor een stap terug in het digitale tijdperk! De komende maanden staan we stil bij belangrijke digitale gebeurtenissen en trends van de afgelopen kwarteeuw. Dit doen we door in gesprek te gaa... + Meer over 25 jaar ECP