15-07-2010

Insafe Western regional meeting

 In het kader van het Safer Internet Programma van de Europese Commissie vond op 5 en 6 juli voor de West-Europese regio van het Insafe netwerk een bijeenkomst plaats in Dublin. Het Insafe netwerk bestaat inmiddels uit 26 landen en de Europese Commissie onderkend het belang van inhoudelijke verdieping tussen de landen onderling. Vandaar dat er ook regionale bijeenkomsten worden opgezet, waarbij de awareness centres verdieping brengen op een deelthema met experts en andere stakeholders uit die regio. De West-Europese regio bestaat naast Nederland uit Frankrijk, België, Luxemburg, Ierland en de UK.

 

Het thema op 5 en 6 juli jl was: ‘coping with the callenge of children using emerging technologies. Twee dagen lang werden discussies gevoerd, ervaringen uitgewisseld en kennis gedeeld met de belangrijkste partijen uit de verschillende landen over de risico’s, mogelijkheden, omgang met en begeleiding van jonge gebruikers in relatie tot nieuwe technologieën. Thema’s als de ontwikkeling van en relatie tussen mobiel, GPS, augmented reality, privacy, gaming, virtuele werelden en sexting kwamen uitgebreid aan bod. Maar ook de onderlinge samenwerking, zowel op nationaal niveau als over de grenzen heen kreeg aandacht.

 

Trots zijn we op de delegatie die namens Nederland naar Ierland afreisde en hun actieve inbreng:
Maartje Breeman (Ministerie van Economische Zaken), Wouter Rutten (NVPI), Jochen Peeter (Universiteit van Amsterdam), Bart Schermer (Universiteit Leiden/Consideratie), Erik van de Sandt (Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel), Remco Pijpers (Stichting Mijn Kind Online). Birgit Waarts (Kindertelefoon) en Huub Nelis (Young Works). Het Nederlandse Awareness Centre werd vertegenwoordigd door afgevaardigden van het programma Digivaardig & Digibewust (Marjolijn Bonthuis en Derk Henderson), het Meldpunt Kinderporno en de nationale Helpline io (Maaike Pekelharing).