13-10-2010

Helft Nederlanders slordig met online wachtwoorden

Op 5 oktober jongstleden lanceerde ECP-EPN de Wachtwoord Wissel Week op Den Haag CS. Aanleiding was de constatering dat Nederlanders nogal slordig omspringen met onlinewachtwoorden en deze ook vrijwel niet wisselen. Veel Nederlanders blijken zich nauwelijks bewust van de risico’s van gemakkelijk te achterhalen wachtwoorden. Iemand uit de directe omgeving kan vrij makkelijk een anders online identiteit aannemen maar ook hackers zijn razendsnel in het achterhalen van wachtwoorden. Desalniettemin gebruikt een op de tien Nederlanders altijd één en hetzelfde wachtwoord en ook nog voor verschillende websites. Bovendien worden vaak gemakkelijk te achterhalen wachtwoorden gebruikt zoals de eigen naam in combinatie met de geboortedatum. Dit blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Digivaardig & Digibewust onder ruim 800 Nederlanders vanwege de ‘Wachtwoord Wissel Week’ die op 5 oktober van start ging. 

 

www.wisseljewachtwoord.nl
Het doel van de ‘Wachtwoord Wissel Week’ is om mensen te attenderen op het belang van het regelmatig wisselen van (online) wachtwoorden en tips te geven over unieke, sterke, en moeilijk te achterhalen wachtwoorden. 30% van de Nederlanders vindt het lastig om zelf een nieuw wachtwoord te verzinnen. Met de online Wachtwoord Wisselaar© op www.wisseljewachtwoord.nl helpt Digivaardig & Digibewust iedereen aan een uniek, sterk en veilig wachtwoord. Tijdens de campagne worden banners en radiocommercials ingezet. In de stationshal van Den Haag CS werden vanochtend reizigers op ludieke wijze uitgenodigd om in speciale wachtwoordwissel hokjes hun wachtwoord te wisselen met behulp van de Wachtwoord Wisselaar ©.

 

Naam gezinsleden meest gebruikte wachtwoord
In plaats van een uniek, veilig en sterk wachtwoord gebruiken de meeste Nederlanders voor de hand liggende wachtwoorden zoals hun eigen naam of die van hun partner of kind (26%). Ook wachtwoorden die te maken hebben met speciale datum zoals een huwelijk of geboorte (18%) en de naam van een huisdier (14%) zijn favoriet. 30% van de Nederlanders vindt het lastig om een nieuw wachtwoord te verzinnen. Veilige wachtwoorden zijn uniek, minimaal 8 tekens lang en bestaan uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.