04-04-2023

Geschiedenis van digitaal - Koopjesjagen tijdens de HCC-dagen (1978-2006)

Black Friday? Van dat soort Amerikaanse fratsen moest Nederland vroeger niets hebben, toen hier nog met guldens betaald werd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we toen niet van koopjesjagen hielden.

Jaar na jaar zag de Jaarbeurs in Utrecht bijvoorbeeld zwart van de mensenmassa’s, in het laatste weekend van november tijdens de HCC-dagen. De afkorting staat voor Hobby Computer Club, hun papieren maandblad Computer Totaal vond je op het bureau van bijna elke neef, vader of oom ‘die handig is met computers’ -zo heette dat toen. In 1986 (video) riep de directie van de Jaarbeurs voor het eerst in haar bestaan mensen op om níet meer naar het handelscomplex te komen: er paste niemand meer binnen. Dat was rond lunchtijd. Heel hardware verkopend Nederland stond klaar, verkopers boden al schreeuwend tegen elkaar op met steeds hogere kortingen, alsof het niet om hardware ging maar om voedsel dat tegen de houdbaarheidsdatum aan zat.

“Sommige prijsstunters verkochten containers vol”, herinnert een standhouder zich. Niet gek, als je bedenkt dat in de hoogtijdagen (rond de eeuwwisseling) per weekend wel 120.000 bezoekers naar Utrecht kwamen, dat is het inwonertal (in 2023) van een stad als Maastricht of Dordrecht. De HCC-dagen hebben waarschijnlijk zichzelf overbodig gemaakt: toen in elk huis een pc met internet was, verschoof het koopjesjagen naar online. Niet zonder slag of stoot: in 2006 waren de laatste traditionele HCC-dagen, maar zelfs in 2010 is nog een doorstart overwogen (in combinatie met een beurs voor gamers). Dat ging uiteindelijk niet door, wegens te weinig animo.

25 jaar ECP

ECP bestaat 25 jaar, reden voor een stap terug in het digitale tijdperk! De komende maanden staan we stil bij belangrijke digitale gebeurtenissen en trends van de afgelopen kwarteeuw. Dit doen we door in gesprek te gaa... + Meer over 25 jaar ECP