22-02-2018

Hack Talk: Next Gen Hackers, 13 februari jl.

Hack Talk is maandelijke talkshow over actualiteiten in de wereld van cybersecurity, of zoals talkshow host Chris van ’t Hof zelf zegt: “Cyberellende was nog nooit zo leuk!”. Als afsluiting van de Safer Internet Days was ECP met Veiliginternetten.nl partner in de vierde Hack Talk; Next Gen Hackers.

Next Gen Hackers

De volgende generatie hackers komt eraan. Deze tieners zijn handiger dan anderen in het uitproberen, breken en maken van informatietechnologie. Vaak blijven ze ongezien, totdat het een keer misgaat. Ze worden van school gestuurd omdat ze het netwerk plat hebben gelegd, geworven door cyber criminelen of krijgen een rechtszaak omdat ze een bedrijf hebben gehackt. Gelukkig gaat het meestal goed: hun talent wordt ontdekt en ze krijgen een belangrijke IT-functie op school of al op jonge leeftijd een goed betaalde baan in de cybersecurity. Met deze Hack Talk willen we de jonge talenten aan de goede kant houden door hen en hun leraren, ouders en verzorgers te laten zien dat cyber security een interessante sector is met veel mogelijkheden en creativiteit, duidelijk te krijgen waar de grenzen liggen en wat we het beste kunnen doen als jonge hackers er toch over die grens gaan.

Hacktualiteiten

In de hacktualiteiten werd teruggeblikt op het Chaos Computer Congress (27-31 december), de Safer Internet Day (6 februari) en de workshop die in de middag plaatsvond met organisaties die zich bezig houden met Next Gen Hackers. En deze workshop krijgt follow up met een bijzondere, nuttige en creatieve samenwerking waar partijen initiatieven gaan bundelen en zich gezamenlijk in gaan zetten om jongeren, ouders en leerkrachten hacktalent te laten leren kennen en voor te lichten hoe daar nu op een goede manier mee om te gaan. Keep you posted!  

Aan tafel bij Chris:

Jurre Groenendijk (15 jaar) maakt zijn school veiliger, onder andere door de kluisjes te hacken en het netwerk te testen. Zijn pa Jilles, zelf ook hacker, komt ook mee. Anouk Vos van Revnext geeft een update over de Rotterdamse Cyberwerkplaats, waar jongeren die het minder goed op school doen, maar wel handig zijn met computers, leren hacken. Zawadi Done is een van de jongeren die meedraaide in de Pilot van de Cyberwerkplaats en er een baan aan over gehouden heeft. Floor Jansen van Team High Tech Crime van de Nederlandse politie en Lisanne van Dijk van het Openbaar Ministerie  vertellen hoe we jonge computercriminelen aan de goede kant kunnen krijgen. Edwin van Andel, Victor Gevers en Matthijs van Ommeren van de ‘Guild of the Grumpy Old Hackers’ (GGOH). hebben zeker ‘100 jaar aan IT-ervaring’ en hebben zeker cybersecurity op de agenda gezet. De Guild of the Grumpy Old Hackers is een stichting waar oudere hackers jonge hackers helpen en begeleiden.   Luister naar een kort verslag op Radio Rijnmond: https://www.rijnmond.nl/nieuws/164864/Hacktalk4-in-WORM-niet-lullen-maar-patchen