30-03-2016

Gouden @penstaartverkiezing: online vakmanschap stimuleren

De speciale Gouden @penstaart XL is voor een persoon of een organisatie die zich bijzonder heeft ingespannen voor betere digitale inhoud voor kinderen. Een echte vakman of vakvrouw dus! Of een heus digitaal ‘vakwerk’-bedrijf.

Eind jaren ’90 en aan het begin van deze eeuw werd het debat overheerst door de vraag welke risico’s kinderen lopen en lag de focus op ‘geen geweld en seks’. Inmiddels weten we beter en is internet bovendien niet meer weg te denken uit ons leven, laat staan uit het leven van jongeren waar de digitale wereld volkomen vervlochten is in hun dagelijks bestaan. Voor kinderen heeft internet niet te maken met gevaar, maar met plezier, uitdaging, het ontdekken van nieuwe dingen en vooral ook het zelf bedenken en maken, in de hoop dat anderen zien wat ze doen. Internet biedt enorme kansen en mogelijkheden en gelukkig niet alleen voor professionals.

De discussie over kwaliteit blijft echter onverminderd belangrijk: tussen het grote aanbod is het voor iedereen heel moeilijk om te ontdekken wat goede online content is en wat niet. Wat vinden we eigenlijk geschikt voor onze kinderen en jongeren? Hoe ontdekken ouders wat goede, betrouwbare apps, vlogs, games of websites zijn? En welke criteria hanteer je daarvoor? Ouders, docenten en mediamakers hebben nog steeds behoefte aan zulke criteria voor digitale kwaliteit.

Een vak apart

De Gouden @penstaart-criteria streven ernaar dé gouden standaard te zijn voor makers van inhoud voor kinderen op internet. Die inhoud moet vooral betrouwbaar zijn, gebruikersvriendelijk en aantrekkelijk. Kinderen en jongeren moeten toegang hebben tot hoogwaardige content die hun ontwikkeling ten goede komt.

Gelukkig kunnen we constateren dat er de laatste jaren veel verbeterd is. Naast aandacht voor kwaliteit kan er ook ruimte zijn voor creativiteit. Professionals slagen er steeds meer in om goede digitale mediaproducten af te leveren. En jongeren worden haast professionele mediamakers. Iedereen is het er inmiddels over eens: het maken van online content voor kinderen en jongeren is echt een vak (apart)!

Mis het niet: uitreiking Kinder Media Awards

De Gouden @penstaart is een initiatief van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en mijnkindonline.nl en is onderdeel van de Kinder Media Awards. Deze awards worden op donderdag 7 april 2016 feestelijk uitgereikt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum. Hiervoor bent u van harte uitgenodigd. Naast de Gouden @penstaart XL worden de volgende prijzen uitgereikt:

• Media Ukkie Award: beste app voor peuters & kleuters (0 t/m 6 jaar)
• Kameleon: Beste digitale, interactieve kinderboek (0 t/m 12 jaar)
• Gekko: Beste interactieve spin-off van een kinderboek (0 t/m 12 jaar)

Bekijk hier de nominaties.

De Kinder Media Awards zijn een initiatief van Mediawijzer.net, Stichting CPNB, mijnkindonline.nl en ECP.

Kijk voor meer informatie op:
www.kindermediaawards.nl
www.goudenapenstaart.nl